Tallinna ülikoolide rektorid avaldasid filharmooniale toetust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade maja.
Mustpeade maja. Foto: Toomas Huik

Nelja Tallinnas asuva avalik-õigusliku ülikooli rektorid toetavad ühisavalduses Tallinna Filharmoonia tegevuse jätkumist Mustpeade majas ning on hoone Mustpeade vennaskonnale tagastamise vastu.


«Oleme jälginud rahuoluga viimase aasta jooksul toimunud sisulisi ning heaperemehelikke muudatusi, mis on toimunud Mustpeade majas alates maja Tallinna Filharmoonia haldusse minekust. Eri Klasi poolt juhitud Tallinna Filharmoonia aastatepikkune kultuurikorralduslik kogemus, mille tippudeks on Birgitta festival, arvukad kontserdisarjad ning aktiivne kontserttegevus erinevates žanrites, ei jäta kahtlust selle tegevuse professionaalsuses ning avalikkusele suunatuses. Tähtis on, et ka aastaid ilma koduta olnud Tallinna Kammerorkester on saanud endale Mustpeade majas kodusaali,» seisab avalduses, millele on alla kirjutanud
Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik,
Eesti Muusika ja Teatriakadeemia rektor Peep Lassmann ja Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land.

«Mustpeade majast on kujunenud eesti rahvusliku kõrgkultuuri oluline keskus. Nii seda kui ka avalikku huvi silmas pidades, ei saa me kuidagi heaks kiita vabariigi valitsuse otsust tagastada Mustpeade maja selle õigustatud subjektile, Mustpeade vennaskonnale. Austades küll selle organisatsiooni sajanditepikkusi klubilise tegevuse traditsioone, puudub meil ometi kindlustunne, et pärast tagastamist saaks seal jätkuda Tallinna Filharmoonia põhitegevus. /…/ Aga just Tallinna Filharmoonia senise tegevuse jätkumise tagamine annab selge argumendi maja Tallinna linnale jätmiseks,» kirjutasid rektorid.

«Meil ei ole veel teada, millise otsuse langetab kohus, kuid me tahame, et võitjaks jääks terve mõistus ja eesti kultuur. Seetõttu avaldamegi oma täit toetust Tallinna Filharmooniale ja kultuuriväärtuste ametile, kes algatasid toetusallkirjade kogumise Mustpeade maja jätmiseks Eesti Vabariigi pealinnale,» lõpetasid nad oma toetusavalduse.

Ka sotsiaaldemokraadid leiavad, et kultuuriministri eitav vastus Tallinna Filharmoonia rahataotluste osas on teravas vastuolus põhiseaduse sättega tagada eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade. Linnavolikogu SDE fraktsiooni liige Andra Veidemann nentis, et situatsioonis, kus Tallinnas elab kolmandik eesti rahvastikust, tekib kultuuriministri avalduse puhul klassifitseerimise küsimus.

«Kui tegemist oli emotsionaalse tundepuhanguga, siis on see lihtsalt kahetsusväärne. Kui taoline avaldus on kultuuriministeeriumi uus poliitika, siis kui see pole just põhiseadusvastane tegevus, on see kindlasti põhiseadusega mitte kooskõlas olev tegevus. Sellega ei näita kultuuriminister mitte ainult oma suhtumist Tallinna linna vaid kogu laialdase kultuuriavalikkuse suhtes, kes aastaid on Tallinna Filharmoonia tegevust vajalikuks pidanud ja toetanud,» märkis Veidemann.

«Retooriliselt võiks kultuuriministri käest küsida: missugust kultuuri minister edaspidistes rahastamisotsustes silmas peab, kui ta on hakanud eraldi klassifitseerima Eesti Vabariigi kultuuri, Tallinna kultuuri, Tartu kultuuri ja näiteks Laulasmaa kultuuri,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles