Linn ei taha kirjandusklassikuid trammidesse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maimu Berg
Maimu Berg Foto: Peeter Langovits

Linnavalitsus ei nõustu volikogu otsuse eelnõuga, mis näeb ette Eesti kirjandusklassikute proosatekstide ülesseadmise Tallinna trammidesse sõitjatele lugemiseks.


Niisuguse eelnõu esitas sotsiaaldemokraadist linnavolinik Maimu Berg volikogu eelmisel istungil. Kirjanikust linnavolinik põhjendab oma ettepanekut sellega, et kirjandusklassikute proosatekstide trammidesse lugemiseks panek haakub hästi Tallinna kui peatse Euroopa kultuuripealinna kontseptsiooniga ning selle teostus ei nõua väga suuri kulutusi.

Linnavalitsus laitis Maimu Bergi ettepaneku maha põhjendusega, et valdavalt sõidavad inimesed trammiga üks kuni kaks peatusevahet ja seepärast toimub trammides pidev sagimine. Samuti olevat peatuste vahemaad liiga lühikesed, mistõttu on sõitjatel raske proosatekstidega tutvuda.

Veel leiab linnavalitsus, et tekstide sõnumisse süvenemine hajutab sõitjate tähelepanu, mis võib seada ohtu nende turvalisuse ning sõitjad võivad sattuda kergesti taskuvaraste rünnaku alla

Maimu Bergi sõnul ei olnud tal kavas riputada pealinna trammiakendele novelle või romaanikatkeid, vaid paarilauselisi väljavõtteid eesti autoritelt. «Selliseid, mis haakuvad meie tänapäevaga, olgugi et kirjutatud aastakümnete eest. Selliseid lauseid leiab nii Vildelt, Tammsaarelt kui Lutsult. Kui sinna lisada veel viide raamatule, siis võib loota, et raamatu ja autori vastu tekib ehk tõsisem huvi,» selgitas Berg oma nägemust.

«Kui hirm kuritegevuse ees on nii suur, siis tuleks trollidest likvideerida ekraanid telereklaamiga ja võib-olla ka tekstid peatuste nimedega, äkki keegi, kes süveneb peatuse nime lugemisse, jääb kuritegeliku rünnaku tõttu ilma turukotist või millestki veel olulisemast. Kohe kindlasti ei tohi aga turvakaalutlustel kleepida Tallinna ühistransporti enam mitte ühtegi valimisreklaami,» lisas linnavolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles