Tallinna kalaturg ärkab uuele elule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Villemi sõnul on järgmiseks laupäevaks kõik valmis ning kalaturg alustab pidulikult tegevust.
Andrus Villemi sõnul on järgmiseks laupäevaks kõik valmis ning kalaturg alustab pidulikult tegevust. Foto: Peeter Langovits

Linnahalli kõrval paari aasta eest tegutsenud kalaturg alustab jälle tegevust, seekord linnavalitsuse kureerimise all.


Kalaturu haldajaks saab Nõmme turu baasil loodud linna ettevõte Tallinna Turud. «Tallinna Turgude põhimäärusesse tehti kalaturu osas vastav täiendus. Kalaturg oli varem ühe ettevõtte käes rendil, nüüd me tegime ise rendilepingu sealse maaomaniku, Pro Capitaliga. Tahame, et kalaturg hakkaks korralikult tööle. Rajame sinna veel laste mänguväljaku ning teeme korda piirdeaia ja kaipealse jalutusraja,» lubas abilinnapea Arvo Sarapuu eelmisel nädalal linnavalitsuse pressikonverentsil.

Kalaturu küsimuse olulisust rõhutas ka linnapea Edgar Savisaar. «See on väga tähtis, et meil tekiks korralik kalaturg. Me tegime selles suhtes paar aastat tagasi katse ja turg läks mühinal käima. Nendel päevadel, kui kalaturg töötas, oli seal tuhandeid inimesi. Aga siis tekkisid probleemid vahendajatega ja kalurite organisatsioonidega. Nüüd me püüame süsteemi lihtsustada ja seda asja hakkab korraldama meie oma turgude organisatsioon. Ma loodan väga, et me saame selle asja veel sel aastal käima,» lausus Savisaar.

Sel nädalal pannakse kalaturul maha kiviparketti ja töömehed ehitavad puidust katusealuseid. «Siia tuleb selline jalgtee, et inimesed saaksid mugavalt mere ääres jalutada. Esimeses katusealuses võtab koha sisse kohvik. Teistesse paigaldatakse külmutusseadmed ja seal hakatakse kauplema kalaga. Müügikohad on nii-öelda seljaga mere poole, müük toimub teiselt poolt,» rääkis kalaturu halduri ametit pidav Andrus Villem, kes paralleelselt tegeleb ka Patarei merekindlusele elu sisse puhumisega.

Veidi kaugemale, muruplatsile tuleb tema sõnul laste mänguväljak. Samuti üks kalasuitsetamise koht, kus värskest kalast kohe suitsukala saab. «Tallinnas peale Patarei ühtegi merekohvikut ei ole. Siin saab siis nüüd teine olema,» lausus Villem.

Neid kalamehi, kes oma püütud kalaga turule tahaksid tulla, tema sõnul ikka jagub. «Aga kuna see turg siin varem ei toiminud, siis enamus neist kadus pikapeale ära. Nii et siin oligi vist ainult kolm pidevat müüjat. Aga nüüd on juba avamispäevaks seitse tükki kirjas,» kinnitas turuhaldur.

Kui kalaturg tegutseb laupäeviti kella 10-16, siis kohvik on avatud ka teistel päevadel. «Peale selle hakkame siin igasuguseid üritusi tegema. Säästva Renoveerimise Infokeskusega on kokku lepitud, et nemad hakkavad siin oma töötubasid korraldama. Siis tulevad igasugused merendusega seotud sündmused. Pühapäeviti hakkavad olema pannkoogihommikud koos mustkunstiga, nii et saab kogu perega tulla. Ja arvatavasti üks päev nädalas hakkab olema vanavara päev,» rääkis Villem. «Mitte kirbuturg ega kaltsukas, vaid tõelise vana vara päev, kus huvilised võivad kokku saada ja vanu asju osta ning müüa.»

Praegu seisab kalaturu kõrval kai ääres vaid üks laev – Juku. Kuid Villemi sõnul oodatakse sinna ka teisi aluseid. Kuna kaiäärne oli lootusetult korrast ära, siis need laevad, mis siin varem seisid, on endale teised kohad otsinud, aga nüüd on nad jälle siia oodatud. Kalaturu kohvik töötab ka tormise ilmaga, sest katusealusele saab vajadusel ka klaasseinad ette panna. «Aga need on sellised väga õhulised, nii et inimene ei istu mitte nagu kinnises ruumis, vaid ikka mere ääres,» kinnitas Villem. Kalaturg avatakse pidulikult ning uhke programmiga järgmise laupäeva, 30. juuni hommikul kell 10.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles