Gonsiori tänava soojatorud on puruvanad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Küte varustab soojusega tervet Lasnamäed.
Tallinna Küte varustab soojusega tervet Lasnamäed. Foto: Toomas Huik

Tänasest on Gonsiori tänava lõik Kreutzwaldist kuni Kivisilla tänavani kaheks kuuks suletud, kuna sealsed soojatorud on juba puruvanad ning vajavad kohest väljavahetamist.

Tallinna Kütte kommunikatsiooni- ja turundusjuht Urmas Ööbik ütles Postimehele, et Gonsiori tänava alune soojatorustik on rajatud 1980. aastate lõpus. Peamine probleem on selles, et tänavalt satub talviti pidevalt soolasegune vesi raudbetoonkanali ebatiheduse tõttu torudeni ning põhjustab nende korrosiooni ehk roostetamise.

Viimase viie aasta jooksul on Gonsiori tänava aluste torude vigastusi kõrvaldatud üheksal korral.

«Kuna tegemist on kesklinna läbiva 800 millimeetrise läbimööduga ülelinnalise tähtsusega magistraaltorustikuga, siis selle töökindlus on eriti oluline,» ütles Ööbik. «Iga selle torustiku remont võtab palju aega ja on kallis ning toob kaasa suuri soojakatketsusi.»

Ta lisas, et kuna Kreutzwaldi tänava ristmikust alates Lasnamäe suunas kulgev soojatorustik paikneb valdavalt kõnnitee all, siis selle väljavahetamine ei põhjusta suuri liikluskatkestusi. Selle lõigu soojatorude tehniline seisund on praegu rahuldav, mistõttu seal lähema viie aasta jooksul torude väljavahetamist kavas ei ole.

Tallinna Kütte halduses on linnas rohkem kui 400 kilomeetrit soojatorustikke. Praeguseks on sellest kaasaegsete eelisoleeritud torude vastu välja vahetatud umbes 30 protsenti. Kõige kriitilisemad kohad asuvad Ööbiku sõnul kesklinnas, kus torud on kõige vanemad ning töötavad ebasoodsates tingimustes ehk kõrge pinnasevee alal.

Gonsiori tänava soojatorude uuendamine läheb maksma umbes kolm miljonit eurot. Tööde käigus vahetatakse välja ligi pool kilomeetrit 800 millimeetri suuruse läbimõõduga torusid. Pärast torustiku paigaldamist taastatakse ja uuendatakse täielikult teekate Gonsiori tänaval Pronksi ja Kreutzwaldi tänava vahelisel lõigul ning osaliselt Pronksi ja Kivisilla tänava vahel. Kokku taastatakse ja uuendatakse ligi 6000 ruutmeetri ulatuses sõiduteed ning 527 ruutmeetrit kõnniteid.

Tallinna Kütte andmetel tagatakse valdavas osas tarbijatele soojavarustus ehitustööde ajal teisaldatava konteinerkatlamaja abil. Samas on vaja teha üksikuid soojakatkestusi, milles firma teavitab kõiki oma kliente, keda katkestus puudutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles