Savisaar lubab haldusreformi iga hinna eest lõpule viia

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tegi täna avalduse, milles ta lubab linnaosade kaotamise hoolimata riigikogu vastuseisust lõpule viia.


Tallinna volikogu võttis eile vastu haldusreformi puudutava määruse, mis jõustus vastuvõtmise hetkest. See leidis aset paarkümmend minutit enne seda, kui riigikogu seda keelava seadusemuudatuse vastu jõudis võtta.

«Kui tõesti peaks jõustuma ka riigikogus vastuvõetud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused, millega soovitakse muuta Tallinna valimiskorraldust, siis järgmisel päeval pärast jõustumist esitab Tallinna linn hagi riigikohtusse ja tõstab üles küsimuse ka Euroopa rahvusvahelistes omavalitsusorganisatsioonides, sest need seadusemuudatused on sügavas vastuolus Eesti Põhiseadusega ning mitmete muude seadustega. Linnaosade tekitamine ja lõpetamine on volikogu pädevuses, isegi ainupädevuses ja selle seisukoha muutmine on sügav riive omavalitsuse autonoomiasse,» vahendas Raepress Savisaare sõnu.

Linnapea sõnul ei kannata kriitikat ka haldusreformi oponentide väide, et valimiste aastal ei saa valimiskorraldust muuta. «Esiteks, valimiskorraldust muutis riigikogu möödunud aasta detsembris, mis samuti toimus vähem kui aasta enne valimisi. Seda ei vaidlustanud ei õiguskantsler ega president, järelikult on sellega asjad korras. Teiseks, Tallinna linn ei muutnud ühtegi valimismäärust, vaid korraldab oma haldusreformi, mis vaid kaudselt mõjutab olukorda valimistel,» selgitas Savisaar.

Ta lisas, et ei usu, et president riigikogus eile õhtul vastu võetud seadusemuudatused kergekäeliselt välja kuulutab. «Selle seaduse muudatusega on labastatud kogu Eesti seadusandlus, diskrediteeritud nii riigikogu kui ka poliitikat üldse. Kuidas võtta tõsiselt Eesti juristkonda, kui soolise võrdõiguslikkuse seadusega hakatakse muutma valimiskorraldust? Arvan, et presidendil on, mille üle mõelda. Ka tema ei taha ju olla kummitempel Urmas Reinsalu ja teiste riigikogu naljameeste kätes,» ütles linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles