EKA kuratoorium: riik peaks Archimedese toetusraha ise tagasi maksma

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia hoone projekt.
Eesti Kunstiakadeemia hoone projekt. Foto: Eesti kunstiakadeemia

Eesti Kunstiakadeemia kuratooriumi hinnangul peaks sihtasutuse Archimedes ettemaksuna eraldatud 2,25 miljoni euro suuruse toetusraha tagasi maksma riik, kuna EKA kasutas raha valitsuse ja ministeeriumi otsustele tuginedes.

Kuratoorium leidis seetõttu, et Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone rahastamisotsuse langetanud Vabariigi Valitsus peaks ise kompenseerima SA Archimedes esmase investeeringu Eesti Kunstiakadeemia uude õppehoonesse.

Archimedese toetuse saamata jäämisel soovitab kuratoorium Eesti Kunstiakadeemia juhtkonnal mitte rutata uue õppehoone rajamisega ning kaaluda ka teisi alternatiive, vaadates ka uuesti läbi ruumide vajaduse ning -funktsiooni.

Eesti Kunstiakadeemia juhtkond on esitanud kuratooriumile aruande Eesti Kunstiakadeemia finantsseisundi kohta. Selle põhjal ei kahtle kuratoorium, et ülikool on jätkusuutlik juhul, kui uut õppehoonet ei rajata omavahenditest.

Kuratoorium tegi Haridus- ja Teadusministeeriumile ettepaneku, et EKA uue õppehoone rajamine oleks järgmisel, ehk 2014.-2020. aastani kestval struktuurvahendite perioodil ministeeriumi ja valitsuse prioriteet.

Samuti pidas kuratoorium oluliseks, et Archimedese 12 miljoni euro suurune toetus, mida ei kasutata Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone rajamiseks, suunataks kunsti- ja kultuurihariduse edendamiseks.

Sihtasutus Archimedes otsustas tänavu jaanuaris loobuda EKA uue õppehoone rahastamisest 12 miljoni euroga. See tähendab, et EKA peab sihtasutusele tagasi maksma ka ettemaksuna saadud 2,25 miljoni euro suuruse rahaeraldise.

Archimedes tühistas EKA rahastamisotsuse 11. jaanuaril, sest sihtasutuse Archimedes kaudu Euroopa Liidult uue maja ehitamise tarbeks 12 miljoni euro saamiseks oleks EKA pidanud saama linnaplaneerimise ametist möödunud aasta 4. detsembriks uue hoone ehitusloa. See jäi aga saamata krundi naabrite vastuseisu tõttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles