Kunstiakadeemia vaidlustab Archimedese otsuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval kogunenud Kunstiakadeemia nõukogu otsustas Archimedese otsuse vaidlustada.
Teisipäeval kogunenud Kunstiakadeemia nõukogu otsustas Archimedese otsuse vaidlustada. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) nõukogu otsustas teisipäeval, et EKA esitab vaide sihtasutuse Archimedese otsusele jätta ülikool ilma 12 miljonist eurost Euroopa struktuurifondide rahast põhjusel, et pole kindel, et maja õigeks ajaks valmis suudetakse ehitada.


«Nõukogu leidis, et Archimedese otsuse kohta tuleb esitada vaie, sest EKAle on tehtud ülekohut ja meie õigusi on riivatud,» ütles EKA kommunikatsioonijuht Solveig Jahnke Postimehele.

Otsuse ümber vaatamise poolt rääkivaid argumente on Jahnke sõnul mitu ning hetkel tegelevad juristid nende sõnastamisega. Lühidalt öeldes seisneb ülekohus selles, et pikka aega kiitsid kõik institutsioonid EKA tegevuse uue õppehoone ehituse ettevalmistamisel heaks ja julgustasid jätkama, kuni ühel heal päeval tuli kui välk selgest taevast teade rahastamisotsuse tühistamise kohta.

Tänavu 11. jaanuaril teatas Archimedes, et tühistab aasta varem tehtud otsuse rahastada EKA uue õppehoone projekteerimist ja ehitust 12 miljon euroga. Põhjuseks puuduv ehitusluba, mida Tallinna linn ei väljasta enne, kui on lahendatud erimeelsused naaberkinnistu omanikuga.

«See tuli meile väga suure ja väga ebameeldiva üllatusena, sest kuni selle ajani oli ametnikega suheldes meieni jõudnud selge sõnum, et ehitusloa esitamise tähtaja pikendamine on võimalik,» lausus Jahnke.

Ta meenutas, et EKA palus haridusministeeriumil juba paari kuu eest alustada naabermaja suhtes sundvalduse seadmist. «See oli tükk aega enne seda, kui Archimedes oma otsuse langetas. Ja ehitusloa väljastamine seisis just selle taga, et haridusministeerium polnud sundvalduse seadmise menetlust alustanud,» ütles kommunikatsioonijuht.

Samas on ministeeriumi esindajad hiljem öelnud, et sundvalduse seadmiseks on vaja EKA kindlat soovi ja tahet ning kindlat teadmist, et kõik teised võimalused on ammendunud. «Meie oleme selleks juba ammu soovi avaldanud ja samal ajal oleme jätkanud läbirääkimisi naabriga, püüdes siiski kokkulepet saavutada. Aga naabri esindaja ütles viimasel kohtumisel kesklinna valitsuses, et ta pigem tahabki sundvalduse seadmist, sest see võtab temalt vastutuse oma üürnike ees. Kui midagi juhtub, siis sundvalduse puhul vastutame meie või vastutab riik. Kuigi meie teeme omalt poolt kõik, et igasuguseid kahjusid ära hoida,» rääkis Jahnke.

Vaide esitamise tähtaeg on reedel. Linnaplaneerimise ametist lubati EKAle, et tingimuslik ehitusluba antakse välja selle nädala jooksul. Tingimuslik ehitusluba tähendab seda, et EKA võib reaalselt ehitama hakata siis, kui on naabriga kokkuleppele jõutud või seatud naabermaja suhtes sundvaldus.

«EKA esitas meile esmaspäeval projektdokumentatsiooni. Me vaatame selle lähipäevil läbi ja kui kõik on korras, siis suure tõenäosusega väljastame tingimusliku ehitusloa,» kinnitas Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein.

Tingimuslik ehitusluba on tema sõnul tavaline praktika, mida kasutatakse näiteks siis, kui mingi üks konkreetne tingimus on täitmata. «Siis antakse tingimuslik ehitusluba, et taotlejal poleks pärast selle tingimuse täitmist uuesti tagasi tulla ja linnaplaneerimise amet ei peaks seda uuesti kuskil komisjonis arutama hakkama. See on lihtsalt praktiline lähenemine,» selgitas Hallik-Jürgenstein.

EKAl on teoreetiliselt võimalik enne vaide esitamist tingimuslik ehitusluba kätte saada. Samas ei täida see oma eesmärki, sest ei anna rahastajale kindlust, et ehitus algab ja lõpeb määratud ajal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles