Tallinn suurendab lasteaedade rahastamist lastevanemate arvel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Lindpere on nõus oma poja Leo eest kõrgemat kohatasu maksma, kui see raha läheb lastaaia remondiks.
Pille Lindpere on nõus oma poja Leo eest kõrgemat kohatasu maksma, kui see raha läheb lastaaia remondiks. Foto: Raigo Pajula

Praeguse kava järgi tõuseb Tallinnas lasteaia kohatasu järgmisel aastal kolmandiku võrra ning lasteaedade tulud suurenevad seetõttu kokku ligi kahe miljoni euro võrra, linn aga ei kavatse kasvatada oma osa lasteaedade ülalpidamiskuludes.

Tallinna finantsteenistuse eelarveosakonna juhataja Marju Sepp kinnitas, et tänavu paigutab linn lasteaedade ülalpidamiskuludesse 35 miljonit eurot ning järgmisel aastal jääb see summa samaks. Samas lapsevanemad maksavad kohatasudena sel aastal kokku 5,3 miljonit ning 2012. aastal 7 miljonit eurot ehk 1,7 miljonit rohkem.

Tallinna linnavalitsus kavatseb järgmisel aastal tõsta lasteaedade kohatasu seniselt 22,24 eurolt 29,47-le ehk ligi 33 protsenti. Teisipäevasel linnavalitsuse pressikonverentsil linnapea Edgar Savisaar seda otse välja öelda ei tahtnud, küll aga andis mõista, et kohatasu kasv ootab lapsevanemaid ees.

«Me muidugi vaatame selle küsimuse läbi, meile ei ole ju jäänud märkamata, mis on toimunud Pärnus, Tartus ja Rae vallas,» vastas Savisaar Postimehe küsimusele lasteaia kohatasu võimaliku tõusu kohta. «Probleem kohatasudest lasteaedades ongi tõsine. Me ei ole selle kohta veel teinud volikogule ettepanekut, see asi on läbitöötamisjärgus.»

Tallinna finantsteenistuse juht Katrin Kendra õigustas linnapea ümargust juttu asjaoluga, et lasteaia kohatasu tõstmise küsimus ei ole veel isegi linnavalitsuse istungile jõudnud. Pelaegi peab määruse eelnõu heaks kiitma linnavolikogu.

Kendra sõnul on tegemist vaid ühe ettepanekuga, on räägitud, et lasteaia kohatasu võiks niisugune olla. Tegemist ei ole lõpliku summaga.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula põhjendas lasteaia kohatasu kasvu asjaoluga, et tuleb vaadata, mis toimub pealinnast väljaspool, nii ümbritsevates valdades kui kaugemal Eestis.

«Me oleme vastava analüüsi teinud, me ei soovi sugugi, et Tallinnas oleks kõige kõrgem lasteaia kohatasu,» ütles Pajula. Ta rõhutas, et kohatasu tõusust laekuv lisaraha läheb kõik lasteaedadesse ning lasteasutuse juht peab otsustama, mida selle rahaga teha.

Tänavu laekub Tallinna lasteaedade kohatasudest tulu 5,13 miljonit eurot, järgmise aasta eelarve vastav number on 6,96. Seega saavad Tallinna lasteaiad tegevuskuludeks juurde 1,83 miljonit eurot ning nad peavad ise otsustama, mida selle rahaga peale hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles