Tallinnasse saabus 300 000 eurot maksnud orel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oreli kokkumonteerimine Tallinna metodisti kirikus.
Oreli kokkumonteerimine Tallinna metodisti kirikus. Foto: kaader Reporter.ee videost

Belgiast saabus Tallinnasse Hugo Lepnurme nimeline mälestusorel, mis saab asukoha Tallinna metodisti kirikus.

Õla 300 000 eurot maksnud oreli ehituseks panid alla nii Kultuurkapital kui ka Helikunsti Sihtkapital, kuid suur osa rahast oli kogunenud 12 aasta jooksul annetustena, vahendab Reporter.ee.

Kuningliku pilli autoriks on teist põlve oreleid ehitav Guido Schumacher, kes on loonud 350 orelit. Metodisti kiriku orel saab olema prantsusekõlaline ehk inspireeritud romantilisest prantsuse orelist. Schumacheri sõnul Eesti selliseid oreleid eriti pole.

«Selles kirikus muutis oreli ehitamise keeruliseks hoone eriline arhitektuur,» rääkis ta.. «Tuli leida kõla, mis sobiks akustikaga ja vastava ajastu ehitisega. Kirik on üsna ebasümmeetriline ja seega oli raske midagi sobivat leida. Lasime end paigast inspireerida ja kõla poolest saab seda kutsuda prantsuse stiilis Saksa oreliks.»

Metodisti kiriku pastor Toomas Pajusoo ütles, et orel peaks saama kokku monteeritud 5. oktoobriks. Järgneb pilli häälestamine, mida teeb Guido Schumacher isiklikult ning 30. oktoobril kell 10 toimuval jumalateenistusel pühitsetakse see pidulikult sisse. Õhtul järgneb kontsert, kus esinevad Hugo Leppnurme õpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles