Pirita saab puhtamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scheeli mõisahoone Pirital.
Scheeli mõisahoone Pirital. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi toetusel ja keskkonnateabe keskuse juhtimisel lõpetati käesoleva aasta juulis Pirita jõeoru maastikukaitsealal ja Kose-Ristil jääkreostuse likvideerimise tööd.

Pirita jõeoru maastikukaitsealal asuva suvemõisa hoonestu - Scheeli mõisa võttis pärast II maailmasõda enda käsutusse Nõukogude armee. Kompleksi soojustamiseks ehitati 1952. aastal õliküttel katlamaja. Selle rajatise juurde kuulusid ka õlimahutid. 1984. aastal läks hooletuse tagajärjel üks mahutitest ümber ja selles sisaldunud õli valgus pinnasesse. Hiljem leidis katlamajas aset ka teisi avariisid ja lekkeid.
 
1950. aastate lõpul rajati ammendatud kruusakarjääri Kose-Ristil Tallinna-Tartu maantee rekonstrueerimise ajal asfaltbetoonitehas. Asfaldisegude tootmine kestis 1980. aastate alguseni. Tootmise tehnoloogiline protsess ei olnud suunatud kokkhoiule ega keskkonnasäästule. Territooriumil ei olnud puhastus­seadmeid ja kogu reostus valgus pinnasesse.

Pirital tuvastati 700 ruutmeetri suurusel alal reostunud pinnast arvutusliku kogumahuga 1200 kuupmeetrit, Kose-Ristil aga 540 ruutmeetri suurusel alal 3500 kuupmeetrit.

Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi toetusel ja keskkonnateabe keskuse juhtimisel lõpetati tänavu juulis nendel objektidel jääkreostuse likvideerimise tööd, mille käigus selgus, et reostunud pinnase mahud olid võrreldes esialgsete hinnangutega palju suuremad. Tööde lõplikuks maksumuseks kujunes ligi 553 000 eurot. Töid tegi AS EcoPro. Tööde lõpetamisele järgneb kaheaastane garantiiperiood, mille jooksul jälgitakse tähelepanelikult taastusprotsesse, võetakse analüüse ning vajadusel tehakse lisatöid.

Pirital võivad rannamõnude nautijad ennast tulevikus julgemalt tunda - peale päevitusõli ei tohiks kehale muud õli sattuda. Kose-Ristil on aga mõne aasta pärast juures tükike puhast metsaalust, kust huviline võib nii mõnegi seene või metsamarja leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles