Ametnike südametus ajab inimesed Tallinnast minema

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hüvasti, kultuuripealinn!» ütleb Arvo Soosalu ja soovitab seda ka teistel teha.
«Hüvasti, kultuuripealinn!» ütleb Arvo Soosalu ja soovitab seda ka teistel teha. Foto: Priit Simson

Arvo Soosalu registreerib ennast Kernu valla elanikuks, sest siinsed ametnikud on tema hinnangul nii südametud, et neile ta makse maksta ei taha.


Sel nädalal kirjutas Postimees.ee tudengist, kes kohtus munitsipaalpolitsei ameti seljatas. Seda lugedes tundis Soosalu, et temalgi on tolle ametkonna kohta üht-teist öelda.

Esimene kord aeti Arvol kops üle maksa möödunud aastal. «See oli septembrikuus. Poeg käis vanalinnas koolis ja sõitsime temaga koos bussis. Ta lõi läbi õpilase talongi, aga tal oli õpilaspilet pikendamata. Ja tehti meile selle eest trahvi, » rääkis Soosalu.

«Kuigi poiss ei saanud ju sinna midagi parata, et tal õpilaspilet pikendamata oli. Ja mupo oleks võinud seda ju kontrollida, et ta koolis käib. Ametnikel on see ju võimalik. Ja mina kui lapsevanem olin ju kaasas. Käisin veel isiklikult härra Kaimo Järviku juures rääkimas. Seal saadeti mind muidugi pikalt. Öeldi, et makske trahv ära ja kõik,» meenutas Soosalu.

Teine lugu juhtus alles hiljuti, pärast jaanipäeva. «Tulin maalt ja mul oli just eelmisel päeval ID-pilet ära lõppenud ja muidugi sain trahvi. Tulin Pärnu maanteel maaliini bussi pealt maha, istusin 18. bussi peale ümber ja sõitsin linna poole. Esimestes peatustes pole ju võimalik kusagilt piletit osta, ja mul polnud muidugi meeles ka. Ja kontrollid tulid peale ja tegid trahvi. Hea küll, sellega ma olen nõus. Aga see, millega ma absoluutselt nõus ei ole, on see mis seal kontrolöride bussis juhtus,» rääkis mees.

«Koos minuga võeti sealt bussist maha üks Saaremaa pottsepp. Ta oli tulnud Soomest töölt ja Tallinnas paljaks varastatud. Rahakott, dokumendid ja kõik läks. Mis nüüd teha? Raha ei ole, koju ei saa. Ainus tuttav Tallinnas elab teises linna otsas. Vaene me es sõitis sinna, loomulikult ilma piletita, sest sentigi raha tal ju ei olnud. Politseis öeldi ka, et pole mingit lootust seda tagasi saada,» jutustas Soosalu.

«Õnnetuseks polnud tuttavat kodus. Ikka ilma rahata. Siis ta istus sealt jälle 18. bussi peale, et sõidab kesklinna ja vaatab, kas saab bussijaamast kuidagi mõne sõiduriista peale. Tema võeti muidugi ka bussist maha ja tehti talle trahv. Mupot absoluutselt ei huvitanud, et inimene on paljaks varastatud. Ma ei teagi, mis sellest vaesest mehest edasi sai,» rääkis Soosalu.

Aga hinge tegi niisugune suhtumine ikka väga täis. Ja nii küpseski otsus: «See trahv, mida ma seekord Tallinna linnale pidin maksma, jääb viimaseks. Mina registreerin ennast Tallinnast välja. Ja tahaksin üldse soovitada kõigile: kellel võimalik, lahkuge siit hullumajast.»

Soosalul on Kernu vallas maja ning nüüd registreerib ta ennast ka valla elanikuks. Tööl käib mees endist viisi Tallinnas, jalgratta ja rongiga saab päris mugavalt kohale. Aga tema tulumaks hakkab edaspidi Kernu vallale laekuma. Niipea kui mõni vähe jahedam ilm tuleb, läheb ja ajab ta paberid korda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles