Lindude kisa teeb inimeste elu põrguks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elumajade juures pesitsevad varesed ja kajakad teevad nii kõva lärmi, et paljude linnaelanike elu on palaval ajal tõeliseks põrguks muutunud.


«Kas Eestis on võimalik tellida linnas inimesi häirivate vareste mahalaskmise teenust? Meil Paasiku tänaval toidavad mõned inimesed linde ning juba aastaid teevad varesed endale pesad majade kõrval olevas puudesalus. Kajakad pesitsevad majade katustel,» kurtsid Paasiku ja Katleri tänavate elanikud.

«Linnud hakkavad kisama juba enne kella kuut hommikul ja toimivad igast äratuskellast efektiivsemalt. Aknaid sulgeda ei saa, sest siis läheb tubades liiga palavaks,» kaebasid inimesed.

Keset päist päeva domineerivad sealsete viiekorruseliste majade ümbruses hoopis kajakad. Kui ühele linnupaarile midagi ei meeldi, tiirutavad nad majade kohal ning teevad sellist lärmi, et terve mikrorajoon kajab. See ei häiri aga sugugi kõiki elanikke.

Vanem proua tuleb oma taksikoeraga õue ning puistab ka lindudele midagi, tekitades hetkega linnuparve, mis sobiks suurepäraselt Hitchcocki filmi. Niikaua kui kajakad kõnniteel vareste ja tuvidega toidupalade pärast võistlevad, pole häda midagi. Aga kui möödakihutav jalgrattur kogu linnuparve lendu ehmatab, on pilt üsna kole.

Mõnel lasnamäelasel pole aga lindude vastu midagi. «Linnud segavad inimest? Te, noormees olete küll natuke imelik!» kurjustas vene keelt kõnelev pensionieas meesterahvas. «Siin kivilinnas on iga tükike loodust jumala kingitus, mille üle peab õnnelik olema,» kinnitas ta.

Kuna seadus lindude toitmist ei keela, siis soovitavad linnaametnikud inimestel korteriühistu koosolekul omavahel kokku leppida, kas ja millistel tingimustel tohib maja ümber linde toita.

Ka päästeteenistuselt ei saa kraaksuvate vareste vastu abi. Päästjad käivad vahest küll mõnda hätta sattunud lindu aitamas, kuid sulelisi inimeste juurest eemale ei peleta nemadki. Tallinna abitelefonilt soovitati hoolega valvata ja mitte lasta lindudel majade juurde pesi teha. Sest kui lind juba pesal istub, siis teda enam häirida ei tohi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles