Linnaametniku pistiseasja teiseks osapooleks osutus tippadvokaat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Viktor Kaasik.
Vandeadvokaat Viktor Kaasik. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu lahkub 1. augustil ametist, põhjuseks prokuratuuri poolt esitatud kahtlustus pistise võtmises. Pistise andmise kahtlustus lasub tuntud advokaat Viktor Kaasikul.


«Õispuud kahtlustatakse pistise võtmises detailplaneeringu menetlemise korraldamise eest. Kahtlustuse kohaselt on pistisena saadud summa 10 000 eurot,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Tuulik. Õispuu nõustus kokkuleppemenetlusega.

Tuulik lisas, et kahtlustus pistise andmises on esitatud ühele isikule, kelle nime keeldus prokuratuur avalikustamast. Ka kahtlustuse sisu prokuratuuri pressiesindaja ei avanud.

Postimees.ee'le teadaolevalt on pistise andmises kahtlustatav vandeadvokaat Viktor Kaasik, kes nõustus samuti kokkuleppemenetlusega. «Jah, mulle esitati kahtlustus ja selles osas on sõlmitud ka kokkulepe,» möönis Kaasik Postimees.ee'le.

Kokkuleppemenetlus tähendab seda, et kahtlustatav tunnistab ennast süüdi. «Ma tegin ühe väga rumala vea. See seisnes selles, et ma andsin härra Õispuule laenu, mille ta mulle tagastas. Seisukoht on, et mina ei oleks tohtinud talle anda laenu ja tema ei oleks tohtinud võtta minult laenu, kuivõrd samaaegselt menetleti temale alluvas ametis planeeringuid, teiste hulgas ka hipodroomi ala planeeringut,» rääkis Kaasik.

Kaasik esindas Tallinnas Paldiski maantee ääres asuva hipodroomi ala detailplaneeringu menetluses osaühingut Alfa Property, mis plaanib hipodroomi asemele elu- ja ärirajooni rajamist. Planeeringu vastu võitlesid ägedalt mitu kodanikeühendust, kes leidsid, et hipodroom peaks igal juhul oma praeguses asukohas tegevust jätkama. Tänavu 2. juunil võttis linnavolikogu lõpuks planeeringu kehtestamisotsuse vastu.

Kaasik rääkis, et ta laenas Õispuule raha täiesti avalikult ega osanud karta, et sellest probleeme võib tekkida. «Laenuandmine oli täiesti avalik, sõlmisime laenulepingu ja laen on tagastatud, isegi enne õiget aega,» lausus advokaat.

«Prokuratuuri tõlgendus on selline, et tegemist oli pistisega. Minu jaoks on oluline see, et selle niinimetatud pistise eest ei teinud härra Õispuu midagi ebaseaduslikku. Aga see on tagantjärele tarkus. Minu viga oli see, et ma andsin laenu ja selle eest ma pean oma karistuse kandma. Karistuse osas on kokkulepe sõlmitud ja tuleb lihtsalt ära oodata, millal see kokkulepe kinnitatakse,» lisas ta.

Prokuröriga sõlmitud kokkuleppe sisu ei tahtnud Kaasik enne selle jõustumist avalikustada. Igal juhul tõmbab kohtuasi tema advokaadikarjäärile kriipsu peale. «Olen esitanud avalduse advokatuurist lahkumiseks,» tunnistas Kaasik.

Oma ametnikukarjääri majavalitsuse juhina alustanud Õispuu on varem olnud mitme abilinnapea, sealhulgas ka tänase linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti nõunik. Tallinna linnaplaneerimise ameti juhiks sai Õispuu 2007. aasta septembris.

Avalikkuse tähelepanu alla sattus Õispuu viimati käesoleva aasta alguses, kui ETV saade «Pealtnägija» teatas, et Õispuu on koos Vitsutiga osanik firmas Eastern Shipping Group. Firma käsutuses olev laev tegeles telesaate andmetel mõne aasta eest relvade ja lõhkeaine veoga Liibüasse. Nii Vitsut kui Õispuu kinnitasid tookord «Pealtnägijale», et nad ei olnud relvade või lõhkeaine vedudega kursis ega teeninud nende pealt kasumit.

Alates 2002. aastast Keskerakonda kuulunud Õispuu astus sel nädalal erakonnast välja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles