Supiköökidesse satuvad ka töölt koondatud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supiköögi toit.
Supiköögi toit. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Abivajajate iga Põhja-Tallinnas on noorenenud, lisaks kodututele ja narkomaanidele on supiköögiteenust hakanud kasutama töölt koondatud inimesed.

MTÜ Päästearmee Eestis andmetel käis nende Lootuse Majas eelmisel aastal supiköögis toitlustamise päevadel söömas 40-50 inimest, tänavu on sööjaid juba 70-80, vahendas Raepress.

Käesoleva aasta teisest poolest on kodututele osutatavate teenuste tarbimine Tallinnas kasvanud ja seoses jätkuva majanduslangusega võib  abivajajate hulk veelgi suureneda.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul paneb riigi majanduslangus omavalitsustele suure koormuse.

«Kõik märgid näitavad, et järgmisel aastal tuleb linna sotsiaalhoolekandesüsteemil  silmitsi seista suurte probleemidega, sest olulised muudatused on juba toimunud,» ütles Martinson.

«Suurenenud on abivajajate hulk ning muutunud kontingent,» nentis ta.

Punane Rist toitlustab inimesi linnaosade valitsuste hoolekandeosakondadest väljastatavate talongide alusel igal tööpäeval ja pidevalt tuleb juurde inimesi, kellel ei ole supiköögitalonge, kuid kes toitu  vajavad.

Pärast Kauge 4 varjupaiga kolimist aadressile Kopli 79 on suurenenud ka
varjupaigateenust vajavate isikute arv. Kui Männikul oli varjupaigas iga päev 30 inimest, siis praegu on Koplis 42-46 hädalist, keda tuleb linnal toitlustada kolm korda päevas.

Varjupaigateenust saavad vaid need, kes oma tervisliku seisundi tõttu vajavad ööpäevaringselt kõrvalabi ja hooldust ega ole suutelised iseseisvalt toime tulema.

Oluliselt on suurenenud ka Suur-Sõjamäe 6a asuva Tallinna hoolekande keskuse kodutute rehabilitatsioonikeskuse külastatavus.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on end pesta soovivate inimeste ja riide- ning toiduabi saajate hulk suurenenud ca 50 inimeselt rohkem kui 100 sel kuul. Kuna külmaperiood pole veel saabunud, võib eeldada tungi suurenemist.

Septembris oli Suur-Sõjamäel nõustamiskliente 97, kuid sel kuul juba 108. Ka ei piisa hoolekande keskusesse 2-3 korda nädalas abina toodavast soojast söögist enam kõigile soovijaile. Vältimatu abi korras antakse klientidele tasuta kohvi, kuivleiba ja kiirnuudleid.

Ka hoolekande keskuses on muutunud sööjate kontingent - keskuses käivad noored narkosõltlased, pensionärid ja töölt koondatud.

«Koostöös Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse hoolekandeosakonna, Tallinna
sotsiaaltöö keskuse, MTÜde Päästearmee Eestis, Punane Rist, Tallinna Hoolekande Keskus ja Oleviste Hoolekanne tegeleme praegu võimaluste otsimisega, et tagada kodutute toitlustamine sooja toiduga detsembrikuus iga päev,» ütles Merike Martinson ja lisas, et eesmärk 2009. aastaks on korraldada supiköögiteenus nii, et soe toit oleks abivajajatele tagatud igal nädalapäeval.

Praegu on teenusega katmata toitlustamine laupäevadel ja pühapäevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles