Birov: Taavi Aas saab tulemuspreemiat hea valimistulemuse eest (10)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikogu määras 38 poolthäälega senistele linnajuhtidele hüvitised.
Volikogu määras 38 poolthäälega senistele linnajuhtidele hüvitised. Foto: Kuvatõmmis

Linnavolikogu istungi viimase päevakorrapunktina oli arutusel senistele linnajuhtidele hüvitiste maksmine ning see kujunes ettearvatult palaganiks.

Eelnõu nägi ette abilinnapea Merike Martinsonile kuue kuu ametipalga suuruse hüvitise seoses volituste lõppemisega, abilinnapea Mihhail Kõlvartile kolme kuu ametipalga suuruse tulemuspreemia maksmise, abilinnapea Taavi Aasale samuti kolme kuu ametipalga suuruse tulemuspreemia ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare kohuste täitmise eest.

Korruptsioonisüüdistuste tõttu kaks aastat tagasi ametist kõrvaldatud Edgar Savisaarele nägi eelnõu ette samuti kolme kuu palga suuruse hüvitise.

Kui reformierakondlane Kristen Michal palus hüvitiste eelnõu ette kandnud keskerakondlasel Andrei Birovil selgitada, milles seisnes Taavi Aasa töö edukus, luges Birov ette lõigu eelnõu seletuskirjast.

«Lisaks tahaks veel öelda, et meie praegune linnapea näitas väga head tulemust 15. oktoobril toimunud valimistel, saavutades palju parema tulemuse kui eelnevatel valimistel, on näha, et rahva mandaat on tal olemas. Ja rahva toetus tema töö eest, kus ta oli nii abilinnapea kui ka täitis linnapea kohuseid, on igati õigustatud kolme kuu palga ulatuses preemia maksmine,» vastas Birov.

Sotsiaaldemokraat Rainer Vakra tundis huvi, miks ei maksta tulemuspreemiat abilinnapeadele Eha Võrgule ja Kalle Klandorfile. «Mis puudutab Eha Võrku ja Kalle Klandorfi, siis nemad jätkavad oma tööd abilinnapeadena,» vastas Birov.

«Siin on kirjas, et Savisaar saab preemiat seoses sellega, et tema volitused lõppesid tähtajaliselt, aga mulle on jäänud mulje, et ta oli juba enne seda töölt kõrvaldatud?» küsis Martin Helme.

«Vaatamata sellele, et ta oli ametist kõrvaldatud, oli ta juriidiliselt kuni lõpuni ikkagi linnapea. Ma ütleks niimoodi, et Edgar Savisaar töötas Tallinna linna struktuurides üle kümne aasta. Kui me lähtume kohaliku omavalitsuse korralduse seadusest, siis selle järgi on Savisaare staaž nagunii üle kaheksa aasta. Nii et igati on õigustatud maksta talle hüvitist kuue kuu palga ulatuses,» vastas Birov.

«Te mainisite, et Mihhail Kõlvart ja Taavi Aas saavad preemiat sellepärast, et seoses Savisaare ametist kõrvaldamisega nende töökoormus kasvas. Kuid põhjus, miks nende töökoormus kasvas, oli ju Keskerakonna soovimatus Savisaart välja vahetada ja panna tema asemele päris linnapea. Ehk te ise tekitasite probleemi ja siis hakkasite seda kangelaslikult lahendama. Kõlvart ja Aas tekitasid endale ise täiendava koormuse ja soovivad nüüd selle eest nii-öelda preemiat saada,» nentis Wesse Allik.

Jaak Juske küsis, miks makstakse kohtu all olevale Savisaarele hüvitist, samas kui endine abilinnapea Arvo Sarapuu, kellele pole isegi süüdistust esitatud, peab lahkuma tühja taskuga. «Kus on siin loogika?» küsis Juske.

«Mis puudutab kompensatsioonide maksmist, siis täpselt nii, nagu ma teile ette lugesin, nii ta on. Ma arvan, et kui te kiidate selle heaks, siis nii ta jääb,» vastas Birov.

Sellises vaimus jätkusid küsimused-vastused tubli poolteist tundi. Opositsioon esitas mitu muudatusettepanekut, sealhulgas ettepaneku Savisaart puudutav punkt eelnõust välja võtta. Lõpuks jõuti hääletuseni ja 38 poolthäälega määrati kõigile eelnõus mainitud isikutele hüvitised.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles