Mees õhkis kaitseväe polügoonilt leitud granaadi kortermaja ühistualetis (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Viru maakohus mõistis tingimisi vangistuse mehele, kes pani Harjumaal Kuusalu vallas kortermaja tualettruumis plahvatama kaitseväe keskpolügoonilt leitud granaadiheitja granaadi.

Mees sai plahvatuses vigastada ning kahjustusi sai ka hoone.

Eelmisel nädalal jõustus Viru maakohtu otsus, millega mõistis kohus kokkuleppemenetlusega 34-aastase Sergei Gatsi süüdi lõhkeaine ebaseaduslikus käitlemises, plahvatuse tekitamises ja kehalises väärkohtlemises ning karistas teda tingimisi viieaastase vanglakaristusega viieaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi leidis Gats mullu 3. või 4. aprillil kaitseväe keskpolügooni territooriumilt 40-millimeetrise kaliibriga granaadiheitja granaadi. Lõhkekeha täpne tüüp jäi kindlaks tegemata, kuid ekspertide hinnangul oli tegemist HEDP-SD S408 või HE-SD S433 tüüpi granaadiga.

Kohtuotsusest selgub, et Sergei Gats läks eelmise aasta 5. aprilli hommikul kortermajja külla oma tuttavale. Kella 10 paiku läks mees koridoris asuvasse üldkasutatavasse tualettruumi, kus mõne minuti pärast kärgatas plahvatus. Mees sai ise plahvatuses raskelt vigastada, tema paremal reiel oli suur rebimishaav, lahtine reieluumurd ning üle kogu ta keha olid killuvigastused. Arstid amputeerisid mehelt kaks sõrme.

Tugevalt said kahjustada ka tualettruum ning kõrvalasuvate korterite seinad.

Süüdistuse järgi põhjustas mees plahvatuse tekitamisega ohu kolmele kõrvalasuvates korterites olnud inimesele.

Lisaks plahvatuse tekitamisele mõistis kohus Gatsi süüdi ka kehalises väärkohtlemises. Süüdistuse järgi peksis mees mullu 23. märtsil kortermaja trepikojas ja korteris endist elukaaslast, põhjustades talle vigastusi.

Kohus mõistis mehele tingimisi vangistuse kokkuleppemenetlusega. Kokkuleppe arutamise põhjal tegi kohus järelduse, et Sergei Gats on kokkuleppest aru saanud ja nõustunud sellega ning on kokkulepet sõlmides väljendanud oma tõelist tahet. Samuti järgis ta kriminaalasja menetlemisel kokkuleppemenetlust reguleerivaid sätteid.

Kuigi sündmuskohalt tõendite kogumine ja muud ekspertiisid läksid maksma kokku 4393 eurot, otsustas kohus, et mees peab tasuma sellest 1175 eurot, ülejäänud kulud ja ka mehe õigusabikulud jäävad riigi kanda.

Üldjuhul hüvitab süüdimõistva kohtuotsuse korral menetluskulud süüdimõistetu, kuid kohus võttis otsuse langetamise arvesse seda, et mees ise sai kuriteo toimepanemisel raskelt kannatada ning töövõime kaotuse tõttu ei ole tal suuri sissetulekuid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles