Video ja fotod: perekond Saarele kuulunud jõulukuusk jõuab Raekoja platsile

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 13.40 jõuab Tallinna Raekoja platsile umbes poolsada aastat vana kuusk. Jõulupuu leiti Vääna-Jõesuust perekond Saarele kuuluvalt kinnistult. 

Hommikul kell kaheksa tatsusid Vääna-Jõesuu elumajade vahel ühelt jalalt teisele mitmed ajakirjanikud, Tallinna linna ametnikud ja perekond Saare esindajad. Kõigil ühine eesmärk üks kuusk maha raiuda ja Raekoja platsile püsti panna.

«Mitte kunagi!» ütles Tallinna Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner vastuseks küsimusele, millal Tallinnasse installatsioon-jõulupuu tuleb. Tema sõnul pole meie ühiskond selleks lihtsalt veel valmis. «Kui juba Rakveres selline möll lahti läks, siis mõtle, mis veel Tallinnas oleks,» ütles ta.

Kuuse senised omanikud Sandra Saare ja Rene Saare tunnistasid pärast kuuse maha raiumist, et hinges on kurb tunne.

«See on alati seal olnud ja nüüd enam ei ole,» ütles Rene Saare. «Samas on hea meel, et teised saavad seda sama kuuske nüüd Raekoja platsil nautida,» lisas Sandra Saare.

Palsneri sõnul saab perekond Saare kompensatsiooni 800 eurot. «See summa on alati selles suurusjärgus olnud. Mõni on hambad suhu saanud, teine katuse majale peale pandud,» lisas kesklinna vanem Taavi Pukk.

Perekond Saare pereema sõnul pole kuuse maha raiumisega kaasnev raha kõige tähtsam. «Oluline on see, et majale ohtlikult lähedale kasvanud puu saab Raekoja platsil inimestele rõõmu valmistada,» ütles ta.

Iga kuusk jõulupuuks ei sobi

Kesklinna vanem Taavi Pukk ütles, et esinduspuud valiti nagu alati kaua ja hoolikalt. «Raekoja platsi jõulukuuse suhtes valitsevad suured ootused ning mõistagi oleme neid arvestades püstitanud puule niiöelda kõrgendatud nõuded: jõulupuu peab olema kohev, tihe ja piisavalt kõrge, ühesõnaga – see peab olema igati esinduslik ja ajaloolise koha vääriline,» selgitas ta jõulupuule seatud tingimusi.

Kesklinna valitsuse üleskutset järgides laekus tänavu 14 kuusepakkumist, kuid nende seast paraku sobivat jõulupuud ei leitud – kas oli puu liiga hõre või selle võra ebaühtlaselt arenenud. Nii tuli pöörduda tagasi eelmisel aastal pakutud kuuskede juurde, mille hulgas oli mitu nõudmistele vastavat puud.

Lisaks kuuse enda väljanägemisele on oluline seegi, et kasvukoht oleks ligipääsetav ega jääks Tallinnast liiga kaugele. Vääna-Jõesuust pakutud kuusk vastab neile tingimustele.

Jõulukuuse toomise operatsiooni käivitati täna varahommikul. «Kuna väljavalitud puu kasvab väga kitsaste teedega suvilakooperatiivis, siis ei ole selge, kui hästi õnnestub suurte masinatega sealt välja manööverdada. Kuid loodame oma kauaste koostööpartnerite suurele kogemusele ja professionaalsele tegutsemisele,» ütles Pukk.0

Pärastlõunaks peaks kuusk jõudma Raekoja platsile. Tuled Raekoja platsi jõulupuul süttivad 17. novembril koos jõuluturu avamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles