Esimene mõra opositsioonis: IRLi vangerdus käivitas sõnasõja Reformierakonnaga (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu uue koosseisu avaistungil ei olnud üllatusi Keskerakonna esimehe ja aseesimehe kandidatuuris, küll aga jäi arusaamatuks, miks ei leitud üksmeelt opositsioonis. IRL esitas volikogu aseesimehe kandidaadiks Mart Luige. Väidetavalt lepiti kokku Reformierakonna kandidaadis. 

Volikogu teise aseesimehe koha pidid kokkuleppe järgi saama Tallinna linnavolikogu suurima opositsioonijõu esindajad reformierakondlased. Mõneti üllatuslikult esitas IRL endise suurima opositsioonijõuna omapoolseks aseesimehe kandidaadiks Mart Luige, kes ka 43 poolthäälega valituks osutus. Et tegu oli salajase hääletusega, võib spekuleerida, kust need hääled viieliikmelisele IRLi fraktsioonile lisaks tulid. Reformierakondlased räägivad Keskerakonnalt saadud häältest. 

«Volikogu opositsioonipoolseks aseesimeheks esitas ühiskandidaadi vastu enda oma IRL, kes mäletatavasti alles lubas ühisrinnet Keskerakonna vastu. Keskerakond valis seepeale ka opositsioonile aseesimehe, Mart Luige (IRL) ehk sisuliselt võttis koalitsiooni ka IRLi. Raivo Aeg annab sõna, Raivo Aeg ta ka võtab,» kirjutas reformierakondlane Jürgen Ligi sotsiaalmeedias. 

Michal: kokkulepe sõlmiti

«Isamaaline jõud osutus ikkagi müüdavaks lurriks. Millal eesti valija õpib, et selliseid inimesi pole mõtet valida?» kritiseeris Martin Helme (EKRE). «Punased roosid Kõlvartilt oma partneritele Luigele on kena kink partnerile igas olukorras. Puna palgel kestab neli aastat,» jagus teravaid sõnu ka Michalilt. 

«Nelja opositsioonierakonna (Reformierakond, IRL, sotsid ja EKRE – A.P.) esindajad leppisid eelnevatel kohtumistel kokku, et esimeheks toetatakse sotsiaaldemokraatide kandidaati ning opositsiooni aseesimeheks Reformierakonna kandidaati. Kolm neljast osapoolest mäletavad endiselt ühtemoodi ja tegutsesid eile hääletustel ühtse opositsioonina,» selgitas Michal. Tõepoolest, Michali väidet kinnitas ka sotsiaaldemokraat Rainer Vakra. 

«Me pole kolme tilka verd kuskile paberile pannud, aga ei ole võimalik hoida ühte kätt külmas vees ja teises soojas ehk siis ei ole võimalik olla korraga opositsioonis ja koalitsioonis,» märkis Vakra, kinnitades, et nii Helve Särgava esitamine volikogu esimeheks kui ka Reformierakonna kandidaadi esitamine volikogu aseesimeheks oli kokku lepitud. «See on poliitilise kultuuri küsimus: kas kokkulepped peavad või mitte.» 

Michal pani IRLi liikmetele südamele, et vassimisega ning Reformierakonda laimus süüdistamisega see lugu paremaks ei lähe. «Faktid ei ole laim. Faktid on kuskilt tulnud +1 häält Kõlvartile ning +3 häält Tootsenile ning Keskerakonna tugi Mart Luigele.» Teema kokkuvõtteks meenutas Michal Urmas Reinsalu üleskutset Keskerakonna-vastasest opositsioonist Tallinnas. «Üleskutseteks need jäidki, valimistest on möödas vähem kui kuu,» märkis ta. «Siit ka õppetund: enne valimisi ei maksa anda lubadusi, mida hiljem kas ei soovita või ei suudeta täita,» lisas Vakra. 

IRL eitab kokkulepet

Raivo Aeg (IRL) eitas eelnevat kokkulepet opositsiooniga. «Tõsiasi on see, et istusime eelmine nädal koos: mina, Kristen Michal (Reformierakond), Rainer Vakra (SDE) ja Martin Helme (EKRE) ning arutasime opositsiooni koostöövõimalusi valitud linnavolikogus,» ütles Aeg. 

«Rainer Vakra ütles, et nemad tahavad esitada alternatiivse volikogu esimehe kandidaadi – Helve Särgava. Samamoodi tegi Kristen Michal teatavaks, et nemad kui suurim opositsioonierakond sooviksid saada ühe volikogu aseesimehe kohta, palus kõigi toetust ja sellega kohtumine lõppes,» rääkis Aeg.

Aeg ütles, et ta võttis selle teatavaks ja edastas sõnumi oma fraktsioonikaaslastele. Kui aga Reformierakond teatas, et soovivad aseesimeheks esitada Ülle Rajasalu, otsustas IRL seepeale, et ka neil on ambitsioon, et IRLi liige kuuluks volikogu juhatusse aseesimehe kohale. «Otsustasime Mart Luige kasuks ja nii me ka tegime. Meil ei olnud eelnevat kokkulepet ei Reformierakonna ega Keskerakonnaga,» jätkas Aeg, lisades, et opositsioonis pole siduvaid lepinguid, mistõttu saab igaüks oma fraktsiooni huve esindada. 

Viimase tunni otsus 

Viktoria Ladõnskaja (IRL) nimetas Mart Luige valituks osutumist viieliikmelise fraktsiooni suureks võiduks. Ladõnskaja tõi sotsiaalmeedias välja detailse kirjelduse asjade käigust:

  • Eile kell 15.00 sai IRLi fraktsioon esimest korda ametlikult kokku. Fraktsiooni esimeheks valisime Riina Solmani.
  • Oli teada, et esimese istungi ajal valitakse muu hulgas kaks volikogu aseesimeest. Ning üks neist kohtadest tuleb opositsioonile. Ei olnud saladus, et Reformierakond nõuab seda positsiooni endale ja tegutseb eesmärgi nimel. Koosolekul otsustasime, et IRLil on sellele kohale parem kandidaat – Mart Luik, keda meie oma viie häälega toetame. Mingit diilitamist ja kokkuleppeid teistega (ükskõik kellega) ei olnud. 
  • Kell 16.00 algas istung. Mart Luik saigi 43 häälega aseesimeheks, mis oli tõtt-öelda meeldiv, kuid siiski suur üllatus. 
  • Reformierakonnale oli toimunu suur šokk ja sellest tulenevalt käivitasid nad meie suhtes oma laimumasina. FBs räuskab ka mõni selline tuntud reformierakondlane, kes üldse volikoguga seotud pole. Rääkimata kohapealsest hüsteerilisest keha- ja muust keelest. 
  • Sotside ja EKRE emotsioonidest saan ka aru – nemad olid valmis minema Reformierakonna kandidaadi taha, nii nagu Kristen Michal soovis. Ainus, kes julges minna reffide vastu oli IRL. Ja meie kandidaat osutuski valituks.

«See on uskumatu, kuidas suur osa poliitikutest elab endiselt «diilitamise tasemel», ehk kes ja mille eest saab kokkuleppele ja millist vorsti vorsti vastu vahetatakse. Inimeste imestus ja viha on suur ning siiralt vist usutaksegi, et muul moel pole sellised asjad võimalikud. Aga mul pole vorsti. Mul on omad tõekspidamised ja ma ei taha mängida valge kampsuni juhitud mänge,» selgitas Ladõnskaja.  

Ladõnskaja peab veidraks Reformierakonna suhtumist, et just nende kandidaat peab alati saama valitud. «Ja kui ei saa valitud, siis sõimavad, vehivad kätega ja viskavad selliseid pilke, et tõtt-öeldes oli inimlikult ebameeldiv istuda volikogus reformierakonna mõne ülbiku kõrval. Võtke ennast kokku. Ärge valetage, ja käituge viisakalt, kui kaotate. Iseenesest mõista ei puuduta kriitika kogu fraktsiooni, kuid päris mitu kolleegi suutsid siiski ebameeldivalt üllatada,» nentis ta. 

Keskerakonnal napp häälteenamus 

Volikogu esimeheks valiti 41 häälega Mihhail Kõlvart, esimeseks aseesimeheks valiti 43 häälega kauaaegne Keskerakonna fraktsiooni esimees Toivo Tootsen. IRLi fraktsioon esitas teise aseesimehe kohale oma kandidaadi ega toetanud Reformierakonna kandidaati, kelleks oli Ülle Rajasalu. Valituks osutus Luik, kes kogus 43 häält.

79-liikmelise linnavolikogu suurima jõu moodustab 40 kohaga Keskerakond. IRLi koosseisus on viis ning EKRE-l kuus liiget. Sotsiaaldemokraatlik Erakond on linnavolikogu uues koosseisus esindatud üheksa liikmega ning Reformierakond 18 liikmega. Isikumandaadiga pääses linnavolikokku Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna ühendnimekirjas kandideerinud Edgar Savisaar.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles