Tallinna linnavolikogu aseesimehe koha suhtes kerkis erimeelsusi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine. Foto: Mihkel Maripuu

Täna kogunenud Tallinna linnavolikogu istungil sai aseesimeeste valimisel ühe koha ka opositsioon, ent aseesimehe koha suhtes on erakonnad eri meelt.

Tallinna linnavolikogu valis neljapäevasel uue koosseisu avaistungil aseesimeesteks Keskerakonna liikme Toivo Tootseni ning Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas volikokku pääsenud Mart Luige. Volikogu otsusel määrati aseesimeeste arvuks kaks, kellest üks valiti Keskerakonnast ja teine opositsioonist. Esimeseks aseesimeheks valiti 43 poolthäälega kauaaegne Keskerakonna fraktsiooni esimees Toivo Tootsen. IRLi fraktsioon esitas teise aseesimehe kohale oma kandidaadi ega toetanud Reformierakonna kandidaati, kelleks oli Ülle Rajasalu. Valituks osutus Luik, kes kogus 43 häält.

Reformierakonna ja EKRE sõnul ei pidanud IRL kokkuleppest kinni

Reformierakondlase Remo Holsmeri sõnul olid opositsioonierakonnad Reformierakond, EKRE ja IRL eelnevalt kokku leppinud, et ühe aseesimehe koha saab Reformierakonna kandidaat. «Täna teatas Raivo Aeg IRList meile,et nemad seavad üles hoopis üles Luige,» märkis Holsmer sotsiaalmeedias. «Kesk ja IRL leppisid seljataga Luige kandidatuuri toetuse kokku (kuna on nõutav 50%+1 häält, siis ilma Keskita valida ei saa). Ehk lisaks rohelistele saab Keskerakond linnas arvestada IRLi häältega.»

Ka Kristen Michali (Reformierakond) sõnul tõi tänane linnavolikogu koosolek teadmise, et «Keskerakonnaga on Tallinnas peale roheliste ka IRL,» kirjutas Michal sotsiaalmeedias. «Hinnaks mõnetuhandene töökoht Mart Luigele. Meenub Abdul Turay. Ja Reinsalu üleskutse enne valimisi tugevast ja koostöövõimelisest opositsioonist. Punased roosid Kõlvartilt oma partneritele Luigele on kena kink partnerile igas olukorras. Puna palgel kestab neli aastat.»

Mart Luik vastas Michalile, et saab tema frustratsioonist aru, kuid tõstatas küsimuse, et miks peaks toetama kandidaati, kellel polnud šanssi saada valituks. «IRList saab volikogu opositsioonis väga aktiivne osaline ja on ju hea, et opositsioon on esindatud ka juhatuses,» lisas Luik.

Martin Helme (EKRE) sõnul näitab «IRLi soolo», et «Keskerakond ja IRL on omavahel eraldi käed löönud». «IRLi hind selle eest, et lammutada väga napis ülekaalus oleva Keskerakonna opositsiooni ühtsust on üks korraliku palgaga ametikoht linna süsteemis,» kirjutas Helme. «Isamaaline jõud osutus ikkagi müüdavaks lurriks. Millal eesti valija õpib, et selliseid inimesi pole mõtet valida?» kirjutas Helme.

Aeg: opositsioonis pole siduvad lepinguid nagu koalitsioonis

Raivo Aeg (IRL) eitas eelnevat kokkulepet opositsiooniga. «Tõsiasi on see, et istusime eelmisel nädalal koos: mina, Kristen Michal (Reformierakond), Rainer Vakra (SDE) ja Martin Helme (EKRE) ning arutasime opositsiooni koostöövõimalusi valitud linnavolikogus,» ütles Aeg. «Rainer Vakra ütles, et nemad tahavad esitada alternatiivse volikogu esimehe kandidaadi – Helve Särgava. Samamoodi tegi Kristen Michal teatavaks, et nemad kui suurim opositsioonierakond sooviksid saada ühe volikogu aseesimehe kohta, palus kõigi toetust ja sellega kohtumine lõppes,» rääkis Aeg.

Aeg ütles, et ta võttis selle teatavaks ja edastas sõnumi oma fraktsioonikaaslastele. «Täna saatis Kristen Michal sõnumiga nime, et see on Ülle Rajasalu, keda nad aseesimehe kohale esitada kavatsevad,» ütles ta. «Otsustasime erakonnas, et ka meil on ambitsioon, et meie inimene kuuluks volikogu juhatusse ja saaks kandideerida uue loodava volikogu aseesimehe kohale. Otsustasime Mart Luige kasuks ja nii me ka tegime. Meil ei olnud eelnevat kokkulepet ei Reformierakonna ega Keskerakonnaga,» jätkas Aeg.

«See on tõsi, et Kristen Michal ja Rainer Vakra oma soove väljendasid ja palusid toetust,» ütles Aeg. Eelnevat kokkulepet ei saanud Aegi sõnul ka sellepärast olla, et IRLil ei olnud eelnevalt fraktsiooni koosolekut ja fraktsiooni esimees ei olnud selleks ajaks veel valitud. «Üks fraktsiooni liige ei saa ju teistega läbirääkimata mingisugust kokkulepet teha,» ütles Aeg.

«See on rumal väide,» jätkas Aeg, «aga ma saan aru, miks Michal sellist retoorikat evib, tal on vaja oma erakonnakaaslaste seas läbikukkumist õigustada».

Täna kell kolm ehk tund aega enne volikogu istungit toimus IRLi fraktsiooni koosolek. «Ühine seisukoht oli see, et Helve Särgava kandidatuuri me toetame, aga volikogu aseesimehe kandidatuuri paneme oma kandidaadi,» ütles Aeg. Aeg lisas, et selline otsus võib kindlasti IRLi suhteid teiste opositsioonierakondadega mõjutama hakata, kuid opositsioonil tuleb ikka koostööd teha. Ta ütles, et opositsioonis pole siduvad lepinguid nagu koalitsioonis, nii et igaüks saab oma fraktsiooni huve esindada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles