Saatuslikud sekundid: politseid kööginoaga rünnanud mees lasti maha (14)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Vabaduse väljakul tulistas politsei teisipäeva ennelõunal teenistusrelvast kahe noaga vehkinud meest. 1984. aastal sündinud mees sai raskelt haavata ning suri.

Umbes kella 11 ajal kõnnib Raekoja platsil siniste üleskääritud teksaste ning halli pusaga paljasjalgne Jaanus. Kaela ümber mässitud mitu tiiru sõrmejämedust nööri, otsa ette kirjutatud «LOLL». Paremas käes hoiab Jaanus ligi 30-sentimeetrist kööginuga, vasakus käes oranži käepidemega ehitusnuga, mis mõlemad on suunatud enda ette.

Esialgu jääb mulje, justkui oleks mõni hiline piduline poissmeestepeolt koju minemas, rahva poole suunatud noad aga äratavad kahtlust ning inimesed helistavad politseisse. Politsei saab esimese teate kell 11.04, milles öeldakse, et vanalinnas kõnnib ringi nugadega relvastatud isik. Korrakaitsjad reageerivad vähem kui kümne minutiga.

Samal ajal jalutab helepruunide juustega 33-aastane Jaanus vaikides ning rahulikus tempos mööda Kullasepa ja Harju tänavat Vabaduse väljaku poole, olles vahepeal ühe noa taskusse pannud. Jaani kiriku ja R-kioski vahelisel alal kohtub nugadega relvastatud mees kahe politseinikuga, kes annavad käsu seisma jääda ning nuga maha visata. Selle peale mingit reageeringut ei järgne ning politsei kordab sama käsklust mitu korda.

Hetkel, kui üks politseiametnik suundub auto juurde kaitseturvist tooma, asub Jaanus teise korravalvuri suunas jooksuga rünnakule. Jõudes umbes viie meetri kaugusele, teeb politseinik teenistusrelvast neli lasku, millest viimane tabab ründajat rindkerre ning ta jääb kõnniteele lamama. Politsei tõmbab mehe käed, mis kukkudes keha alla jäid, kõhu alt välja ning asetab need küljele. Kiirabi saabub viie minutiga. Haavatud mees viiakse Mustamäe haiglasse, kus ta kell 12 vigastustesse sureb.

Prokuratuuril on alust arvata, et mehe käitumise põhjustas tema ebastabiilne vaimne seisund. Surnuks tulistatud 33-aastane mees oli Eesti üheks rikkaimaks ärimeheks peetava, Transferwise'i kaasasutaja ja tegevjuhi Kristo Käärmanni vend Jaanus Käärmann.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles