Linnakujundajad ei taha Tallinna Albaania kangelase kuju

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skanderbegi kuju Kosovos Prištinas.
Skanderbegi kuju Kosovos Prištinas. Foto: wikimedia.org

Tallinna linnavalitsuse linnakujunduskomisjon ei toeta rahvusvahelise ühingu Solidest ettepanekut rajada Tallinna Albaania kangelase Skanderbegi monument.


Tallinna linnakantselei avalike suhete teenistuse toimetaja Toomas Pirn märkis, et linnakujunduskomisjon arutas 17. oktoobril toimunud koosolekul Solidesti ettepanekut Skanderbegi monumendi paigaldamiseks Tallinnasse ning otsustas ettepanekut mitte toetada.

Esmalt tuleb jäädvustada Tallinna linnale tähtsate ajalooliste isikute mälestus, kõigepealt peaks olema Tallinna linnaruumis linnaga otsest seost omavate, Eesti arengule, kunstile ja kultuurile oma elutöö panustanud isikute mälestusmärgid, põhjendas komisjon oma otsust.

Pirn märkis, et linn on võtnud eesmärgiks rajada 2008-2009 mitmeid linna ja selle ajalooga seotud küllaltki suure eelarvega ja avaliku konkursiga mälestusmärke ning enne nende projektide lõpetamist ei ole mõistlik uute mälestusmärkide rajamist algatada.

Linnakujunduskomisjon edastas oma seisukoha Tallinna linnavalitsusele, kes võtab Skanderbegi kuju saatuse osas lõpliku seisukoha.

Septembris kirjutas Solidesti (rahvusvaheline solidaarsuse assotsiatsioon Ida-Eurooa riikide arendamiseks) president Astrit Leka linnavalitsusele ja Eesti kaitseministrile kirja, milles tegi ettepaneku rajada Tallinna 15. sajandil edukalt Osmani impeeriumi laienemisplaane tõrjunud Skanderbegi kuju.

Leka põhjendas kirjas linnavalitsusele ja kaitseministrile, et Gjergj Kastrioti Skanderbeg on oma Osmanite impeeriumi vastase võitluse tulemusel pälvinud tunnustuse kui Euroopa kaitsja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles