Galerii: Nõmme keskust ootavad ees suured muudatused (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lähiajal on kavas suured uuendustööd Tallinnas Nõmme keskuses ning projekti tehes on ennekõike arvestatud jalakäijatega.
 

«Projekti eesmärk ei ole mitte autode läbilaskevõimet suurendada, vaid tekitada jalakäijatele mugavamad liiklemisvõimalused ja tagada parem ohutus» ütles Teedeprojekt OÜ projektijuht Erik Bauman. Ta lisas, et autode läbilaskevõime jääb suures osas samaks, sest lisaradu ei tule. Need ka ei mahu sinna.

Baumani sõnul tegid nad mitu eskiisi ning neile tundus mõistliku lahendusena ringristmik, mida ka välja pakuti. «See oleks lahendanud nii mõnegi probleemi, mis fooriristmiku puhul sisse jäi. Selle miinuseks oli, et ristmiku ületus poleks jalakäijate jaoks olnud nii mugav kui fooriristmikul,» selgitas projektijuht.

Uus väljak purskkaevuga

«Ristmiku osas on plaan ja soov säilitada sama lahendust ehk  selle ületamine on ühe takti all, kogu ristmik on jalakäijatele korraga ületatav,» selgitas Bauman.

Just märgatavalt laienenud jalakäijate ala vana taksopeatuse asemele ongi Baumani sõnul suurim muudatus, mis Nõmme keskust ees ootab. Jalakäijate ala suureneb ka kultuurikeskuse ees ning raamatupoe kõrval. «Eesmärgiks oligi saada jalakäijatele igale poole ruumi juurde, kus vähegi võimalik,» lisas ta.

Eskiislahenduse kohaselt saab Comarketi ja raamatupoe vahelt sisse sõita, aga väljasõit hakkab toimuma Jaama tänava kaudu.  Jalakäijate alaks muutub Nõmme kultuurikeskuse kõrval asuv Vana-Pärnu maantee ning seal elavatel inimestel tuleb hakata koju jõudmiseks kasutama kõrvaltänavaid. «Natukene pikem ring tuleb, aga see ristmikule väljapääs on hästi liiklusohtlik,» tõdes projekteerija.

Uued bussipeatuste asukohad

Muutuvad ka senised bussipeatuste asukohad. «Hetke lahenduses hakkavad mõlemad bussipeatused, nii mäest alla minev kui ka üles minev hakkavad asuma turu vastas,» tutvustas Bauman projekti. Enne Nõmme ülesõitu asuv bussipeatus Pärnu maanteel kaob ära.

Projekteerija tunnistas, et kindlasti on inimestel mure parkimisega. «Linnal on plaan ühel kinnitusel arendada parkimismaja, aga millal ja kas see tuleb, seda on vara öelda,» lisas ta. Baumani sõnul on parkimisprobleem kahetine. «Mida rohkem sa seda neid kohti tänavaruumi teed, need kindlasti pargitakse ka kinni. Aga meie eesmärk on, et inimesed tuleksid linnapiirkonda jala ja rattaga, bussiga,» sõnas ta.

Nõmme keskuse ristmiku eskiislahendust tutvustatakse kolmapäeval, 18. oktoobril kell 18 Nõmme Maja aulas. Ettepanekud projekti eskiislahenduse kohta ootab linnaosa 30. oktoobriks.

Keskuse maastikuarhitektuurilise lahenduse tegi büroo Arhitekt Must OÜ meeskond: Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Kaidi Põder, Katrin Vilberg, Helena Rummo.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles