Abilinnapea Aas: muinsuskaitse oleks võinud raamidest välja mõelda (11)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aasa sõnul oleks muinsuskaitseamet võinud linnahalli ebaseaduslike maalingute kohta teha erandi. 

Aasa sõnul tundus talle linnahalli üle võõpamise idee mõistlik ja vaatamata sellele, et projekt viidi ellu loata, oleks võinud maalingud seinale alles jääda. «Siin oleks võinud muinsuskaitsjad tegelikult sellele ettepanekule läheneda natuke … no mõelda raamidest välja,» lausus Aas. Tema sõnul oleks see ka muinsuskaitseameti mainele positiivselt kaasa aidanud.

Küsimuse peale, kas abilinnapea ei karda, et ühe erandi peale hakkaksid ka teised ebaseaduslikult seinu värvima, vastas Aas, et loomulikult ei saaks lubada Toompea lossile joonistamist, aga linnahall läheb nagunii rekonstrueerimisele. «Jah ma saan selles suhtes muinsuskaitsest aru, et see ei ole lihtne,» lisas mees. 

Sultsi käitumise koha pealt on abilinnapeal kahetised tunded. «Ühtepidi loomulikult ma ei saa heaks kiita seda, et ta läks vastuollu seadusega ehk et tegi seda vastu muinsuskaitseameti nõudeid, teistpidi arvan ma siiani, et tegemist oli väga hea projektiga,» selgitas ta.

Aasa sõnul hakkas keskerakondlane Märt Sults tema juures oma ideega käima juba möödunud aasta sügisest. Sults pakkus ise välja, et projekti võiksid ellu viia kunstigümnaasiumi õpilased. See tundus abilinnapeale mõistlik ning seetõttu lepiti kokku, et projekti raha läheb kunstigümnaasiumile.

Kunstigümnaasiumi direktor Mari-Liis Sults, Märt Sultsi tütar, andis sisse ka taotluse projekti rahastuseks. Linnapea kohusetäitja Aasa sõnul pole nad koolijuhi endaga projektist ei telefoni teel ega näost näkku rääkinud - asjaajamisega tegeles Märt Sults, Mari-Liis Sultsi ülesandeks jäi vaid finantsaruandlus.

«Tegelikult tema esindas pigem iseennast ja Kunstigümnaasiumit, ta on kunstigümnaasiumiga olnud väga pikalt seotud ja nii palju kui ma tean, on ta endiselt nendega seotud,» vastas Aas küsimusele, keda esindas siis asja juures ikkagi Märt Sults, kui tegemist oli kunstigümnaasiumi projektiga.

Koolijuht Mari-Liis Sults on aga avalikkusele öelnud, et tema pole projekti jaoks taotlust esitanud ja oma isa Märt Sultsiga sellest üldse kõnelenud – direktor ajas enda sõnul asju hoopis kunstnik Silver Seeblumiga, kes omakorda ajas asju enda sõnul AS Tallinna Linnahalliga.

Märt Sultsi ja Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul ei vasta Mari-Liisi sõnad, nagu tema poleks projektiks raha taotlenud, aga tõele. «Ma arvan lihtsalt, et erinevad inimesed käituvad kriisiolukorras erinevalt ja mina panen pigem selle süüks või selle kaela, et kui ajakirjanikud tema poole pöördusid, siis inimene lihtsalt ehmatas ära ja võttis mingisuguse kaitseasendi, hakates kõike eitama,» lausus Aas.

Abilinnapea näitas tõestuseks ka 7000-eurost värvide arvet, mille ettevõte Tag kunstigümnaasiumile esitas ja mille Aasa sõnul on kool ka välja maksnud. Märkimisväärne on asja juures see, et ettevõtte Tag juhatusse kuulub ka linnahalli projekti üks eestvedajatest, kunstnik Silver Seeblum, kes ise ütles, et linna rahad teda ei puuduta, sest tema ajas asju AS Linnahalliga.

Linnapea kohusetäitja Taavi Aas asjaosalisi karistama ei ruttaks. «Mina ei arva, et ta peaks praegu kuskilt välja astuma ega tagasi astuma,» kommenteeris Aas Märt Sultsi kuulumist AS Tallinna Linnahall juhatusse. Ta lisas, et kuu aja pärast toimuvad nagunii valimised ja asjad muutuvad. Ka Mari-Liis Sultsi koha pealt kordas mees, et arvatavasti andis koolijuht kommentaare stressiolukorras. «See võib olla puhtalt inimlik käitumine, loomulikult ei kiida ma seda heaks, aga ega ma ei kiirusta ka mingeid raskemaid tagajärgi sellele omistama,» selgitas Aas. Abilinnapea lisas, et Märt Sultsi kinnitusel, on kõik 7000 euro eest ostetud värvid, mida ei kasutatud, praegu kunstigümnaasiumis olemas.

Küsimuse peale, kas linnavolikogu midagi ka kogu loost õppis, vastas linnapea kohusetäitja, et tõenäoliselt peavad nad muinsuskaitse all olevatesse objektidesse suhtuma tõsisemalt. «Samas noh tõesti veel kord, et muinsuskaitseamet oleks võinud siin raamidest välja mõelda,» lausus Aas.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles