Eesti eramuuseumis avastati Peeter Suurele kuulunud orden

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter I kuulunud aumärk.
Peeter I kuulunud aumärk. Foto: Tallinna Rüütiliordude Muuseum

Moskva Kremli muuseumi teadlane Ljudmilla Gavrilova tegi kindlaks, et selle aasta alguses Tallinnas uksed avanud eramuuseumi kogus olev aumärk kuulus Venemaa tsaarile Peeter Suurele.

«Võiks öelda, et tegu on maailma tähtsusega leiuga, sest kui palju neid Peeter I-le omistatud aumärke  ikka on. See on tsaarile valmistatud erimudel ja ühtlasi Valge Kotka ordu rajaja enda annetatud, üks vanemaid selle ordu aumärke,» rääkis muuseumi kuraator Kristjan Kaljusaar erilisest aumärgist. Ajaloolase sõnul on Peeter Suure auraha raske pingeritta seada, kuid kindlasti on tegu  silmapaistvate aumärkide esiotsa kuuluva leiuga.

Kaua arvati, et muuseumis eksponeeritud Valge Kotka orden kuulus viimasele Poola kuningale Stanisław Poniatowskile. Ljudmila Gavrilova jõudis pärast ulatuslikku uurimistööd aga järeldusele, et tegu on veelgi väärtuslikuma aumärgiga, mille annetas ordu rajaja ise Vene keisrile Peeter Suurele.

Ajaloolise leiuni viis Kaljusaare sõnul ulatuslik rahvusvaheline koostöö. «Meil on head suhted Prantsuse auleegioni muuseumiga ja üks selle juhtiv töötajaid juhtis tähelepanu sellele aumärgile meie kollektsioonis, see juhtus peaaegu juhuslikult,» rääkis ajaloolane. Moskva Kremli muuseumi faleristika osakonna juhatajale Ljudmilla Gavrilovale meenus, et ta on näinud dokumente, mis kirjeldavad sarnast aumärki ning lähemal uurimisel suutis ta kokku viia, et tegu on aumärgiga, mida üsna varased dokumendid kirjeldavad Peeter I-le kuuluvana.

Valge Kotka ordu asutas 1705. aastal Poola kuningas ja Saksimaa kuurvürst August II Tugev. Monarh tugevdas ordu abil oma võimupositsiooni ning koondas enda toetajaid, et tõrjuda 18. sajandi alguses, Põhjasõja päevil teiste troonipretendentide ambitsioone Poolas.

Uued teemandid

Kaljusaare sõnul on üheks võimaluseks aumärgi päritolu kindlaks tegemisel vaadata selle valmistamise viisi, sest erinevatel ajastutel, isegi aastakümnetel tehti aumärke erinevalt. «Kui me suudame paika panna, mis meetoditega see tehtud on, siis me saab määrata vanust,» selgitas ajaloolane. Selle ordeni puhul oli abiks ka üks konkreetne välismärk ehk aumärgi reversil (pöördel – toim) on August II isiklik monogramm, mis viitab, et tegu on selle valitseja annetusega. Aumärgi päritolule viitas ka asjaolu, et selle teemante on vahetatud. «Katariina II ajal asendati kaks teemanti ordeni ülemises osas ja see sobib kokku meie märgi kirjeldusega,» tõi Kaljusaar näite.

Bolševikud müüsid läände

Aumärgi ajaloost on teada, et see viidi Katariina II ajal Moskvast Peterburi, seal oli see kuni 1917. aasta revolutsioonini. «Siis see langes bolševike kätte, kes süstemaatiliselt müüsid keisri aumärke maha, tihti ka lammutasid neid,» rääkis ajaloolane. See aumärk jäi terveks ja müüdi 1920ndate alguses läände. Kaljusaare sõnul pole aumärgi läände sattumise kohta infot, sest puuduvad vastavad dokumendid. «Pole teada, kelle kätte see sattus, aga selle sajandi alguses ilmus see taas oksjonitele,» rääkis ajaloolane.

Kuigi Tallinna rüütliordude muuseumis leidub ka eraisikutele kuuluvaid aumärke, siis Peeter Suurele kuulunud auraha on muuseumiomanikfirma WETT Eesti OÜ omand. Kaljusaare sõnul ei saa täpselt rääkida selle hinnast. «Üliharuldaste leidude puhul on suurusjärk mitmesaja tuhande juures, aga võib ületada miljoni euro piiri,» sõnas ajaloolane. Ta lisas, et muuseum pole aumärgi  võimalikku hinda uurinud. «Sellistel asjadel puudub konkreetne turuväärtus,» rõhutas ta.

Jaanuari lõpus Tallinnas uksed avanud muuseumis on üle 1500 aumärgi ning ajaloolase sõnul on valdavalt eksponaatide taust teadmata. «Kui on olnud silmapaistvad omanikud, siis me saame omanikud kindlaks teha,» rääkis ajaloolane. Ta tõi näiteks Austria-Ungari viimase keisri Karl I ja Etioopia viimase keisri Haile Selassie aumärgid, mis on kogus olemas. « Arvatavasti suuri avastusi ei tohiks enam tulla. Küll me tegeleme kogu täiendamisega,» rääkis Kaljusaar.

Euroopa Faleristikaühingute Konverentsil Tallinnas tehti avalikuks erakordne avastus, kirjutab Rüütliordude Muuseum sotsiaalmeedias. Pärast ulatuslikku uurimistööd ning tutvumist Tallinna Rüütiliordude Muuseumile kuuluva 18. sajandist pärit Poola Valge Kotka ordeniga jõudis Moskva Kremli muuseumi faleristikaosakonna juhataja Ljudmila Gavrilova järeldusele, et aumärk kuulus keiser Peeter I-le enesele.

Gavrilova teatas avastusest konverentsil peetud ettekandes ning kirjutab oma tööst pikemalt peagi ilmuvas raamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles