Viive Ruus: meelitagem head õpetajad nõrka kooli

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedagoogikateadlane, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Viive-Riina Ruus sai Valgetähe IV klassi ordeni.
Pedagoogikateadlane, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Viive-Riina Ruus sai Valgetähe IV klassi ordeni. Foto: Toomas Huik

Haridusteadlase, Tallinna Ülikooli emeriitprofessori Viive Ruusi sõnul tuleks pingutada kõigi koolide ühtlaselt heaks muutmise nimel, mis tähendab näiteks teadlikku heade ja noorte õpetajate tavakooli meelitamist.

«Kõik koolid tuleb teha ühtlaselt heaks, eriti oluline on õpetajate probleem. Riik saab rakendada nn positiivset diskrimineerimist - suunata ressurssi ja meelitada häid ja noori õpetajaid tavakoolidesse,» rääkis Ruus Postimees.ee’le.

Tema sõnul saaksime siin õppida nii Soome kogemusest kui USA presidendi Barack Obama haridusprogrammist.

«Seda tuleb teha ruttu - või vastasel juhul seisame varsti olukorra ees, kus koolide sotsiaalne kihistumine muutub karjuvalt suureks. Väikerahvas ei saa seda endale lubada. Häiritud on rahva enamuse õiglustunne ja patriotism.»

1. klassi siseastumiseksamid on tema sõnul jaburad, lapsi ning vanemaid traumeerivad.

«Igatahes pole võimalik katsetega välja selgitada 6-7-aastase potentsiaali. Kes lastest sisse saab või välja jääb, kui kohale kandideerib 10 last ja rohkemgi, on ikkagi rohkem juhus kui mingi õiglane otsus ja põhjendatud otsus.»

Tema sõnul ei piisa aga katsete asemel elukohaläheduse arvestamisest, sest siis hakkab süsteem soosima rikkaid.

«Kodulähedane kool - eeldusel, et selline igale lapsele määratakse, hakkab ikkagi soosima kesklinnas ja eliitrajoonides elavaid lapsi - st jõukamate ja paremini haritud perede lapsi,» rääkis Ruus.

«Küllap edasipüüdlikud vanemad, kes tegelikult neis rajoonides ei ela, juba leiavad võimaluse, kuidas fiktiivne elukoht õiges rajoonis leida.»

Tema sõnul on üks alternatiiv ka loos, mida USAs seda mõnes osariigis kasutatakse.

«Ent siis kuulete ilmselt suuri protestiavaldusi praegustelt eliitkoolidelt ja eliitlapsevanematelt. Kas võimul olevad poliitikud seda soovivad?» märkis Ruus.

«Küsimus on poliitikas, süsteemis ja rahva (eliidi) mentaliteedis, ja seda mitte ainult Tallinnas, kel on muidugi omad trikid ja eriti suur jultumus.»

Tema sõnul on siiski ülimalt raske Tallinna käivitunud reformitud koolikatsete süsteemile tagurpidikäiku anda, mistõttu soovitaski ta panna põhirõhu tavakoolide tugevdamisele.

Postimees.ee küsib täna haridusekspertidelt, kuidas vähendada Tallinnas vajadust 1. klassi astumisel katseid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles