Vabatahtlik päästja kirjeldab: Aegnal inimesi tülitanud meestel oli kaasas suur nuga

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile keset merd kinni peetud meestele otsustas politsei kutsuda Aegna saarel tegutsev vabatahtlik päästja. Politsei pidi jalamaid tegutsema, sest saadud info oli tõsine – saarel on ebaadekvaatselt käituv militaariietes mees, kellel on automaatrelv ja nuga.

Eile sai politsei väljakutse Aegna saarele, kus kaks meest häirisid inimesi ja vehkisid väidetavalt ka airsoft-relvaga. «Kaks mitte just selge mõtlemisega tegelast hakkasid «Rambo rolli» liiga sisse elama,» kirjeldas Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Ivo Utsar eile sotsiaalmeedias.

Tallinnast startisid kohe mootorpaat M-15 ja politseikaater Merelõvi koos kesklinna politseijaoskonna patrullidega. Kuna samal ajal olid mehed jõudnud juba reisilaev Monica pardale minna ja tagasiteed Tallinna alustada, võttis reageerinud politseimeeskond vastu otsuse, et olukord tuleb kontrolli alla võtta juba merel.

Ehkki eile levis ajakirjanduses info, justkui oleks mehed märatsenud laevas, siis tegelikult see nii ei olnud. Laeva reeder Andres Vaatmann rääkis täna Postimehele, et varem saare peale õhkrelvaga vehkinud mehed käitusid laeva pardal täiesti rahulikult.

«Oma vägiteod said nad tehtud saarel ja kuskilt otsast ei paistnud, et nad oleksid mingisugused kurikaelad. Seetõttu puudus meil ka igasugune alus neid laeva mitte lasta,» rääkis ta.

Meestel oli hiigelsuur nuga

Juba 2002. aastast hoiab saarel suviti korda Vabatahtlik Reservpäästerühm (RPR). Rühma liige Nikita, kes eile ka politseisse helistas, kirjeldas, et juba hommikul saarele saabudes märkas ta kaht kahekümnendates eluaastates meest, kes käitusid tavatult. Nikitale tundus, et nad on purjus.

«Me hakkasime nende käitumist kohe ka jälgima, aga kuna nad otseselt inimesi ei häirinud, lubasime me neil saarele edasi liikuda,» ütles Nikita Postimehele. Kui rahvas hiljem jälle sadamas kogunes, märkas ta metsast tulemas juba varem tuttavaid tegelasi. Taas kord näisid mehed imelikult käituvat.

«Lisaks oli neil käes hästi suur nuga ja airsofti õhkrelv, mis näeb välja nagu päris automaatrelv,» kirjeldas Nikita. «Alguses nad lihtsalt pakkisid oma asju, rahvast oli palju ja siis nad läksid inimeste juurde ja hakkasid tülitama.»

Lisaks automaatrelva meenutavale airsoft-relvale oli meestel kaasas ka suur nuga.
Lisaks automaatrelva meenutavale airsoft-relvale oli meestel kaasas ka suur nuga. Foto: Ivo Utsar

Küll aga ei näinud vabatahtlik, et mehed oleksid kedagi ähvardanud ja noa või õhkrelvaga kellegi nina ees vehkinud. Sellegipoolest tundus kogu olukord piisavalt kahtlane ja kuna mehed tundusid ebaadekvaatsed, otsustati politseisse helistada.

Politseil kulus vähem kui 15 minutit

Mõne aja pärast teatati politseist, et tuleb kaks patrulli. Kui esialgu arvas politsei, et patrullid jõuavad kohale umbes 15 minutiga, siis tegelikkuses jõuti veelgi kiiremini.

Meeste kinnipidamise ajal oli Monica pardal umbes 80 inimest. Vahetult enne andis patrull kaptenile raadio teel teada, mis kohe toimuma hakkab. Pardale jõudes võeti mehed kinni ja viidi politseikaatriga minema.

«Mina olen RPRi vabatahtlik juba kuus aastat ja minu mäletamist mööda on see esimene kord, kui ma pidin politsei kutsuma, kuna keegi käitub kahtlaselt,» meenutas Nikita. Küll aga on politsei saarele kutsutud siis, kui on leitud mõni vana lõhkekeha ja ala vajab piiramist.

«Kindlasti tahaksime kiita politseid suurepärase koostöö ja reageerimise eest. Nende tegutsemine oli super,» ütles Nikita.

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Ivo Utsar sõnas täna, et sündmus oli erev, sest politseinikud said info purjus mehest, kellel on automaatrelv ja suur nuga. 

«Sarnaseid sündmusi lahendades pole kunagi lõpuni teada, kas automaatrelv on päris või mitte. Kõrvalised inimesed võivad tunda ohtu, sest nemad ju ei tea, et tegemist pole tulirelvaga. Meie reageerime säärastele sündmustele alati konkreetselt ja jõuliselt,» lausus Utsar Postimehele.

Kuidas politsei jaoks sündmused hargnesid ja mis sai meestest edasi? Selgitab Põhja prefektuuri pressiesindaja Seiko Kuik

Pärast seda kui politseinikud said eile kella 15.30 paiku häirekeskuselt info militaarriietes relva taolise esemega mehest, kellel oli ka suurem terariist kaasas, ja tema kaaslasest, võttis üks patrull kohe suuna Pirita sadamasse.

Sinna jõudnud politseinikud hakkasid sõitma koos Tallinna kordoni mootorpaadi M-15 meeskonnaga Aegnale, sest esialgse info põhjal olid mehed saarel. Mõni minut hiljem kordus sama Tallinna sadama A-terminalis, kus teine patrull läks politseikaatri Merelõvi pardale.

Keset merd laekus politseinikele uut infot. Mehed olid hoopis Aegnalt Kalasadamasse liikuval parvlaeval Monica. M-15 pardal olevad politseinikud otsustasid olemasolevale infole tuginedes, et suurema ohu ennetamiseks minnakse Monica pardale, mitte ei oodata laeva sadamasse jõudmist. Pärast Monica kapteniga suhtlemist alustasid kolm korrakaitsjat pardumisega.

Laevale jõudnud politseinikud nägid kirjeldustele vastavaid mehi ahtris ja võtsid olukorra kontrolli alla, pidades kinni 22- ja 23-aastase mehe. Turvakontrolli käigus leiti 22-aastase mehe juurest airsofti relv ja kaks terariista. Politseinikud läksid koos kinni peetud meestega Merelõvi pardale ning pöördusid tagasi Pirita sadamasse.

23-aastane mees vabastati ning 22-aastane mees, kellel tuvastati joove, toimetati jaoskonda. Tema suhtes alustati avaliku korra rikkumise paragrahvi alusel väärteomenetlust. Juhtunu täpsemad asjaolud on väljaselgitamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles