Ainult täna: näituse «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas» kuraatoriekskursioon

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhitektuurimuuseum

Koostöös Tallinna merepäevadega toimub laupäeval, 15. juulil algusega kell 15 näitusel «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas» ekskursioon kuraator Oliver Orro juhtimisel.

Kopli – kõige intrigeerivam linnaosa Tallinnas, mille vastuoluline maine ning minevik on sünnitanud palju linnalegende – näib seisvat oluliste muutuste lävel. Poolsaare tippu rajatud Vene-Balti laevatehase, ühe Tallinna võimsama tööstusettevõtte asutamisest möödub tänavu 105 aastat. Näituse kuraatori, arhitektuuriajaloolase Oliver Orro sõnul on sel puhul paslik vaadata ajas tagasi ning uurida, kuidas eestlased on sajandi jooksul püüdnud tsaariimpeeriumi mastaapse pärandiga hakkama saada. «Praegu pisut räämas ja väsinud ilmega, esmapilgul ehk ebaatraktiivses Koplis on tunda nii suure ajaloo puudutust kui ka aimata suurt väljakutset tulevikuks. See teeb Kopli põnevaks,» ütles Orro.

Näitus käsitleb Vene-Balti laevatehase arhitektuuri, asumi kujunemist ja tähtsust meie linnaehituse ja tööstuspärandi ajaloos. Eksponeeritakse unikaalseid arhiivijooniseid nii Eestist kui ka Peterburi arhiividest, samuti ulatuslikku ajaloolist fotomaterjali. Tänast Koplit, selle tööstust ja elamuid on näituse tarbeks fotografeerinud Martin Siplane.

Ekskursioonil osalemine muuseumipiletiga. Muuseumipoes on saadaval näitusega kaasaskäiv raamat «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas», kusjuures raamatu hind on muuseumis märgatavalt odavam kui raamatukauplustes.

Oliver Orro, Robert Treufeldti ja Maris Mändeli raamat «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas».
Oliver Orro, Robert Treufeldti ja Maris Mändeli raamat «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas». Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles