Fotod ja video: Kopli kuriteopaigal on väärikas ajalugu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liinivahe tänava maja Koplis, kus seni tabamata kurjategija pühapäeval kahte turvatöötajat tulistas, on kunagise Vene-Balti tehaseasula üks vanemaid maju.

Äsja ilmunud Oliver Orro, Robert Treufeldti ja Maris Mändeli raamatu «Kopli Sonaat. Vene-Balti laevatehas» andmetel oli tänase aadressiga Liinivahe 17 maja üks kahest vallaliste tööliste jaoks ehitatud nn kasarmust.

«Kivitrepikojaga puithooned olid ka Paljassaare lahe äärde, alumise kolonii tagumisse, tootmisala-poolsesse otsa paigutatud vallaliste tööliste ühiselamud ehk nn kasarmud.

Kunstiteadlane Boriss Kirikov on leidnud, et just nende majade puhul on kivist trepikojaseinte kontrast värvilt ja faktuurilt teistsuguste puitseintega eriti efektselt välja mängitud, kusjuures eendite tugev vertikaalrütm oli tema meelest kõigile alumise kolonii kivitrepikojaga elamutele «majaderivisid ja aknaridu ühendavaks arhitektuuriliseks refrääniks»,» seisab raamatus.

Algselt olevat üks vallaliste majadest mõeldud mees- ja teine naistöölistele, kuid kuna tehasetöö iseloomu tõttu osutus töötajate seas olema rohkem noori, veel perekonnata mehi, jäi naistele vaid üks sektsioon. Merepoolset kasarmut, mis on praeguseks hävinud, kasutati juba tsaariaja lõpuaastail koolimajana ning hiljem ka lasteaiana.

Vallaliste tööliste pikaks venitatud mahuga majad olid raamatu andmetele esialgsete, ajutiste barakkide kõrval ka ühed esimesed elamud, mis koloniis üldse valmisid, mõnedel andmetel juba 1912. aasta novembris.

Kõrged soklid eristasid vallaliste tööliste maju kõigist teistest töölisasula elamutest, mis olid ehitatud madalale lintvundamendile ja valdavalt ilma keldrita.

Kokku pidi kahte kasarmusse, 8–20 inimese kaupa tubadesse mahtuma öömajale üle tuhande töölise. Kummaski kasarmus oli 30 tuba, neist 24 suuremat (61 ruutmeetrit) ja kuus väiksemat (48 ruutmeetrit).

Täna võib hävinud kasarmu või koolimaja asukohta aimata vaid seal kasvavate puude järgi. Kahe kasarmu vahel ja neist mere pool olnud puuderead on tänaseni säilinud. Kusjuures kahe kasarmuhoone vahelt avanes vanasti ilus vaade tehase peahoonele, praegusele mereakadeemia hoonele.

Eelmisel pühapäeval sai turvafirma signaali, et keegi üritab tühjalt seisvasse hoonesse sisse tungida. Kui kaks turvameest asja kontrollima läksid, tulistas sissetungija turvatöötajaid. Tulistaja on seni tabamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles