TAI avab ikkagi elumajas süstlavahetuse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elanikud protestivad Sitsi tänavale rajatava süstlavahetuspunkti vastu.
Elanikud protestivad Sitsi tänavale rajatava süstlavahetuspunkti vastu. Foto: Eero Vabamägi

Tervise Arengu Instituut kavatseb avalikkuse vastuseisust hoolimata avada süstlavahetuspunkti Sitsi 28 viiekorruselise elamu esimesel korrusel.

«Uskumatu! Mõni hetk tagasi andis Sitsi selts mulle teada, et Tervise Arengu Instituut sõlmis lepingu kahjude vähendamise keskuse loomiseks aadressile Sitsi 28. Selle otsuse vastu on tuhanded kohalikud elanikud ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsus. Põhjendatult. Vastu on Taavi Aas ja Mihhail Kõlvart Tallinna linnavalitsusest. Sel nädalal hääletas selle vastu Põhja-Tallinna halduskogu, kuhu kuuluvad ka TAI otsese ülemuse, minister Ossinovski erakonnakaaslased,» kirjutas Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid oma blogis.

«Tallinna kõik linnaosade vanemad tegid ühispöördumise. Paljud Tallinna volikogu liikmed ja Riigikogu liikmed on olnud kategooriliselt vastu. Kuid TAI riigiametnikud läksid ikkagi lõpuni. TAI ei ole sellest linnaosavalitsusele teada andnud. Nii palju siis nende koostöövalmidusest. Ja muide – nad lubasid teha selgitustööd ja kaasata kohalikke inimesi. Ja valetasid, et midagi ei ole veel otsustatud, kui tulid meie arvamust küsima. Nad on valetanud avalikkusele ja valetanud inimestele,» lisas Kaljulaid.

«Sellega kahjustab TAI väga tõsiselt linna ja riigi vahelist koostööd narkomaania vastu võitlemise valdkonnas. TAI direktor Annika Veimer kirjutas sellisele lepingule alla, vaatamata totaalsele vastasseisule ja hoolimata sellest, kuidas see valdkonda tervikuna võib kahjustada. Tänaseks olen ma sada protsenti veendunud, et uimastite vastases võitluses pole TAI mitte liitlane vaid vaenlane. Kui mina oleksin minister, siis laseks ma sellise TAI direktori kohe lahti. Ma ei ootaks isegi esmaspäevani. Ma saadaks ta veel täna pealelõunal asju pakkima,» arvas Kaljulaid.

«See otsus on absurdne ja ebakompetentne ja me kindlasti ei lepi sellega. Kohtun esmaspäeval kohalike elanikega, et neile kinnitada, et linnaosa teeb omalt poolt kõik, et neid aidata,» lubas Kaljulaid.

TAI avalike suhete juht Maris Jakobson ning nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova Postimehe telefonikõnedele ei vastanud.

Pärastlõunal saatis TAI laiali pressiteate kus öeldakse, et TAI on Põhja-Tallinnasse otsinud kahjude vähendamise keskusele ruume alates eelmise aasta lõpust. «Selle käigus on kaalutud 12 võimalikku asukohta, kuid kõiki asjaolusid arvesse võttes jäi Sitsi 28 sobivaimaks lahenduseks. Sitsi asum jääb Põhja-Tallinnas piirkonda, kus päeva jooksul liigub enim narkootikumide tarvitajaid, teenust vajatakse enim ning keskuse avamisega ei ole enam võimalik viivitada,» seisab TAI pressiteates.

«Kahjude vähendamise keskused luuakse piirkondadesse, kus narkootikumide tarvitajad juba liiguvad. Vajadus keskuse järele Sitsi asumis muutub aina aktuaalsemaks, seda näitavad muuhulgas politsei andmed, et narkoväärtegude arv Sitsi asumis on kasvanud 29-lt 2015.aastal 53-ni 2016.aastal ehk 83 protsendi võrra. Kahjude vähendamise keskused peavadki paiknema elurajoonide keskmes. Elumaja ei ole kahjude vähendamise keskusena välistatud, kui on täidetud vajalikud tingimused,» selgitas TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova.

Kurbatova kinnitas, et plaanis on rakendada kõiki turvameetmeid. «Paigaldame turvakaamerad, parandame valgustust, regulaarselt hakkab toimuma piirkonna koristamine, teeme koostööd kohalike elanike, turvafirma ja politseiga. Keskus on plaanis avada etapiviisiliselt. TAI saatis Sitsi 28 korteriühistu, Sitsi Seltsi ja Kopli Noortemaja esindajatele täna ennelõunal kutse kohtuda järgmisel nädalal, et avamisega seonduv läbi rääkida ning leida lahendused murekohtadele,» lubas ta.

«Keskuse avamisega seotud vastukajast ilmneb, et TAI ei ole suutnud kahjude vähendamise teenuse kasu kohalikele elanikele, linnavalitsusele ja ka elanikkonnale piisavalt hästi selgitada,» tunnistas TAI direktor Annika Veimer. «Inimlikult saan sellest aru, et keskust ei soovita enda lähedusse. Kuid kahjude vähendamise teenusest võidavad nii narkootikumide tarvitajad kui ühiskond laiemalt. Süstlavahetus on tõendatult tõhus viis HIV-i leviku pidurdamisel. Käesoleval aastal on HIV-i nakatumine kahjuks juba kasvutrendis. Kahjude vähendamise keskuse avamisega viivitamise tagajärjeks võivad olla uued HIV-nakatunud, mida oleks saanud vältida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles