Fotod: kapo pidas prügiäri kriminaalasja raames kinni Arvo Sarapuu (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei pidas Tallinna prügiäri kriminaalasja raames täna hommikul kinni Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuu, kes sai kahtlustuse toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. Lisaks kahtlustatakse kaht meest suures ulatuses toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises.

BNSi küsimuse peale, kas ülejäänud kaks kahtlustuse saanud isikut on Sarapuu väimees ja ATKO juhatuse liige Margo Tomingas ning osaühing Baltic Waste Management omanik ja juht Kaido Laanjärv, kinnitas riigiprokuratuur seda infot.

Riigiprokurör Laura Feldmanis vastab ajakirjanike küsimustele täna kell 13 riigiprokuratuuris toimuval pressikonverentsil. Samal ajal viibis Sarapuu ise Tallinna linnavalitsuse hoones koos kaitspolitseinikega, kinnitas Postimehele tegevlinnapea Taavi Aasa nõunik Priit Simson.

Aas ja Ratas: Sarapuu ei jätka abilinnapeana

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ning Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas kinnitasid ühisavalduses, et täna kahtlustatavana kinni peetud abilinnapea Arvo Sarapuu ei saa abilinnapea ametis jätkata. Aasa sõnul näitab juhtunu, et Tallinna linnavalitsus langetas eile ainuõige otsuse lõpetada ettevõtte BWM teenuste kasutamine jäätmeturul. 

Täiendavaid kommentaare plaanib Aas jagada kell 14 toimuval linnavalitsuse pressikonverentsil. Postimees teeb ka sellest pressikonverentsist otseülekande. Kella 11.50 ajal jõudis Aas linnavalitsusse, mille ukse ees ütles Postimehe ajakirjanikule, et ta ei jaga enne pressikonverentsi täiendavaid kommentaare.

Täna Brüsselis toimuval NATO riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel viibiv Ratas ütles Postimehele, et ta oli Sarapuud puudutavast kriminaalasjast teadlik vaid nii palju, kui ta selle kohta meediast lugenud oli. «Olen temaga ka isiklikult kohtunud, küsinud, kas need kuuldused vastavad tõele, ta on neid eitanud,» ütles Ratas.

«Tänane päev aga näitab seda, et neil kuuldustel on suure tõenäosusega väga tugev alus olemas,» lisas peaminister, kes kinnitas, et 1. märtsil alustatud kriminaalasjaga ta enne tänast kursis ei olnud.

Ratase sõnul ei saa Sarapuu kindlasti abilinnapeana jätkata. «See tähendab ka seda, et Tallinn peab tegema kõik jõupingutused, et tagada linnaelanikele operatiivne korrapärane prügivedu. Ja see tähendab ka seda, et Tallinn peab tegema igakülgset koostööd uurimisasutustega, et selle skandaali osas võimalikult kiiresti lahendus leida,» rääkis ta. 

Küsimusele, kas ta pidevatest probleemidest seoses Keskerakonna liikmetega väsinud ei ole, vastas Ratas järgmist: «Keskerakond jätkab oma valimislubaduste programmiliste eesmärkide elluviimist nii valitsuses kui Tallinna linnas. Erakond täidab seda, mis mandaadid on oma valijatelt saanud ja need kindlasti ei kaunista erakonda. Samas eilse uudise osas (riigihalduse minister Mihhail Korb astus tagasi - toim) ma ütlen, et minu arust Mihhail Korbi enda otsus tagasi astuda näitab ka seda, et ta mõistis, et valitsus on selle teemaga keerulises olukorras ja et valitsus saaks oma tegemistega edasi minna, astuski ta tagasi.»

Ratas jäi vaatamata tagasilöökidele positiivseks. «Spordis on selline ütlus, et peale kukkumist tuleb püsti tõusta ja edasi minna, nii on ka poliitikas.»

«Poliitikas ei tasu olla, kui kardetakse,» vastas ta aga küsimusele, kas lähiajal on veel ebameeldivaid üllatusi seoses tema parteiliikmetega karta. «Ma pigem näen asju nii, et asjad peavad saama korda, asjad peavad saama paremaks.»

Meenutuseks, 20. aprilli valitsuse pressikonverentsil rääkis peaminister Ratas:

«Minu hinnangul ükski keskerakondlane ei saa olla seotud korruptsiooniga, igasugune seotus korruptsiooniga alati kahjustab erakonna ja inimese mainet. Kas Arvo Sarapuu on seotud korruptsiooniga? Minu teada ei ole ühtegi süüdimõistvat otsust, mis ütleb, et ta on seotud korruptsiooniga.»

Kaitsepolitseiamet ja riigiprokuratuur menetlevad alates selle aasta 1. märtsist kriminaalasja, mille raames esitati täna Tallinna abilinnapeale Arvo Sarapuule kahtlustus teadvalt toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses.

Üks anonüümsust palunud linnaametnik rääkis Postimehele, et Arvo Sarapuu olevat juba eile linnavalitsuses «surnumatja» näoga ringi käinud, mispeale naljatati, kas ta peeti kapo poolt kinni.

Riigiprokurör Laura Feldmanise sõnul alustati seda kriminaalmenetlust koos kaitsepolitseiametiga, tuginedes pikka aega kogutud teabele, juba käesoleva aasta märtsis ehk kaks nädalat enne suurt avalikku arutelu meedias.

«Ajakirjandusel on ühiskonnas oma oluline roll ja mõistame seda täielikult. Samas on ka prokuratuuril ja uurimisasutusel täita oma roll ning seetõttu ei saanud me ka suure avalikkuse huvi korral anda vastuseid enne, kui kriminaalmenetlus seda võimaldab,» selgitas rokurör.

Kahtlustuse kohaselt leppis Arvo Sarapuu talle lähedalseisva ATKO Grupi omanikeringi kuuluva mehega kokku, et ATKO Grupp AS ja selle tütarettevõtted osalevad Tallinna keskkonnaameti poolt avaldatud jäätmeveo teenuse riigihangetel variühingu kaudu. Selleks asutati variisiku kaudu OÜ Baltic Waste Management (BWM), mis allub majandustegevuse korraldamisel vahetult täna kahtlustuse saanud mehele, kes omakorda allub vahetult ATKO Grupp nõukogule.

Kahtlustuse kohaselt mõjutas Arvo Sarapuu tegevus oluliselt ja vahetult OÜd Baltic Waste Management, mis allub väljaspool Sarapuu ametiseisundit tema korraldustele ja tegutseb tema huvides.

Riigiprokuröri sõnul suunas Arvo Sarapuu kahtlustuse kohaselt keskkonnaametis ja Tallinna Jäätmekeskuses Baltic Waste Management OÜ kohta esitatud klientide kaebuste lahendamist ettevõtte huvides, vältimaks töövõtulepingutest või seadusest tulenevate sanktsioonide rakendamist. «Nende sanktsioonide tulemusena oleks võidud Baltic Waste Management OÜga sõlmitud lepingud lõpetada ja ettevõttel ei oleks olnud võimalust käivet tuua ja kasumit teenida,» selgitas riigiprokurör.

Vastavalt Tallinna linnapea käskkirjale koordineerib Arvo Sarapuu Tallinna keskkonnaameti tegevusvaldkondi ja korraldab antud ametiasutuse valitsemisalasse kuuluvaid küsimusi. Tallinna keskkonnaameti ülesanneteks on jäätmehoolduse kavandamine ja arendamine, jäätmehoolduse korraldamine ning korraldatud jäätmeveo ettevalmistamine ja rakendamine.

Arvo Sarapuu täidab Tallinna abilinnapeana jäätmehooldust korraldades avalikku ülesannet. Seega on Arvo Sarapuu korruptsioonivastase seaduse ja avaliku teenistuse seaduse kohaselt ametiisik.

Kriminaalasja menetleb kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.

Eesti Ekspress kirjutas märtsi keskel, et Tallinna prügimajandust korraldava abilinnapea Arvo Sarapuu väimees ja Sarapuu ärigrupi ATKO juht Margo Tomingas osaleb salaja Tallinna prügiäris.

Tallinna linnavalitsuse korraldatud prügiveo konkurssidel on kahel viimasel aastal võidutsenud osaühing Baltic Waste Management. Võitmiseks ei pea ettevõte pakkuma isegi mitte kõige odavamat hinda. Näiteks Lasnamäel pakkus kõige madalamat hinda AS Keskonnateenused, aga ei võitnud. Nõmmel läks samuti, Keskkonnateenuste tütarfirma pakkus parimat hinda, võitis aga Baltic Waste Management, märkis leht märtsis.

Ettevõtte omanik on Kaido Laanjärv, kes töötas 2000. aastate alguses Tallinna Säästva Arengu ja Planeerimise Ametis, kus tema ülemuseks mingil ajal oli Margo Tomingas. Viimane on Sarapuu väimees ja Sarapuu ettevõtete grupi ATKO Grupp praegune juhataja. Eelmisel aastal sai Tomingas süüdistuse altkäemaksu andmises kaitseväe peastaabi töötajale.

Eesti Ekspressi käsutuses oli info, mille kohaselt on sidemed Tomingase, Arvo Sarapuu ettevõtte ATKO ja prügifirma Baltic Waste Management vahel tihedad ja mitmekülgsed. Kuigi Sarapuu eitas lehele seost prügiäriga, seisid Baltic Waste Managementi prügiautod ATKO bussipargis.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles