Muuseumiööl saab muu hulgas võtta osa välgumängudest ja avastada juudi Tallinna

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö 2015. aastal Rakvere linnuses.
Muuseumiöö 2015. aastal Rakvere linnuses. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sel laupäeval avavad üleeuroopalise muuseumiöö «Öös on mänge» ajal Tallinnas ja Harjumaal uksed 65 muuseumit, milles on kokku pandud mänguline programm.

Muuseumiööl avavad Tallinnas ja Harjumaal uksed tasuta ja tavapäraselt hiljem 65 muuseumit. Programmiga on sel aastal Tallinnas ja Harjumaal liitunud ka uusi paiku, näiteks Tallinna Ülikool näitab vanalinnas Rüütli tänaval oma arheoloogiakogu hõbeda-aaret, mis pole igapäevaselt publikule avatud ja oma uksed avab ka Revali Raeapteegi muuseum, mis ootab külalisi hilisõhtuni.

Muuseumiöö programmiga saab lähemalt tutvuda siin!

Muuseumiöö kommunikatsioonijuht Triin Männik tõi välja mõned põnevamad paigad, mida muuseumiööl Tallinnas ja Harjumaal külastada.

Kel huvi juudi Tallinna vastu, siis Eesti Juudi Muuseum pakub võimalust koos Josef Katziga mööda öiseid Tallinna tänavaid uidata. Muu hulgas saab muuseumis valmistada juudi roogasid ja õppida juudi tantse.

Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos saab näha nelja näitust: «ELAV RUUM: Sajand Eesti arhitektuuri», mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut, «Kopli sonaat. Vene-Balti tehase ajalugu», «Poola arhitektuur 2,5D» ja «Läti arhitektuuriauhinnad 2016». Otsimismängudele ja töötubadele lisaks saab kuulata EMTA doktorandi Theodore Parkeri kohaspetsiifilist kontserti soolalao keldris.

Mõned paigad on avatud muuseumiöö tavapärasest lõpukellaajast kauem. Tallinna Kultuurikatlas saab ringi uidata ruumides, kuhu tavaliselt ei pääse ka öösel ning külalised saavad mängida tule, valguse, pilvede ja elektriga, tutvuda mõttemängudega, proovida kätt lauatennises ja ka ise lauamänge luua.

A. H. Tammsaare muuseumis Kadriorus saab kell 20 kuulata David Vseviovi loengut «Võimumängud» ning lastele jagub tegevusi otsimismängude, lauamängude ja meisterdamise näol.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone kõrval asuvas Börsi käigus saab maha pidada köieveo võistluse «Tule ja vea Eesti ajalugu paika!»

Energia avastuskeskuses saab osta võtta välgumängudest, kus käivitatakse iga poole tunni tagant Tesla transformaatorid ja lubatakse välgunooled Faraday puuri mängima. Ühtlasi on välgusaalis väljas uusi eksponaate, et külastajad saaksid mängida nii elektrienergia, helide kui ka valgusega. 

Kalamaja lastemuuseumis Miiamilla mängitakse vanu unustusehõlma vajunud mänge ning 1930. aastate seltskonnamängu «Lilleflirt».

Eesti Sõjamuuseumis saab noorkotkaste ja kodutütarde juhendamisel läbida sõjamängude takistusrada. 

Rannarahva Muuseumis Viimsis kuuleb õhtu jooksul nii muusikat, mängitakse mänge, saab kätt proovida lamenukutehnikas tegelase animeerimise töötoas, digiringis õpetatakse arvutitega rääkima, paberist võlutakse välja erinevaid vorme ja uusi maailmu. Retrobuss sõidutab inimesi kõikide Viimsi muuseumide vahel.

Muuseumiööl avavad uksed 199 paika üle terve Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles