Noblessneri sadamast saab merele avatud linnaruum

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolise allveelaevatehase territooriumil asuv Noblessneri tööstuspiirkond kujundatakse järgnevatel aastatel merele avatud terviklikuks elu-, äri- ja vabaaja keskkonnaks.

Täna Noblessneri sadamalinnaku arenduskava avalikustanud BLRT Grupi kinnisvara arendusdirektori Ivar Piirsalu sõnul kujuneb 15 hektari suurusest territooriumist mitmekülgne erilise atmosfääriga linnaruum.

«Ajaloolised tööstushooned renoveeritakse ning praegusele laevatehaste territooriumile ehitatakse hoolikalt planeeritud mereäärne elamukvartal. Lisaks valmivad järgmisel aastal täiendavad ligipääsud auto- ja kergliiklusele, samuti laiendatakse jahisadamat ning ehitatakse uus lainemurdja,» loetles Piirsalu. Linnakusse investeeritakse enam kui 250 miljonit eurot.

Põhja-Tallinna linnaosavanema Raimond Kaljulaidi sõnul annab aastaid suletuna püsinud sadamaala ümbersünd linnale palju juurde ning toob mere inimestele lähemale. «Peagi avatakse Noblessneri terviserada, aasta pärast valmib siin uus linnaväljak, kaiterrass ja läänepoolseim osa merepromenaadist. Need ühendavad piirkonda ülejäänud linnaga ja annavad ohtralt põhjusi siia tulla. Kogu mereäär Noblessnerist linnahalli poole uueneb ja jääb tulevikus korrastatud m​erepromenaadi äärde, millest saab Tallinna kõige ilusam mere-äärne piirkond. Korda tehakse ka linnahall ja ka Patarei küsimus saab ühel või teisel viisil lahenduse,» ütles Kaljulaid.

Lähiaastate olulisemad investeeringud hõlmavad kolme ajaloolise tööstushoone renoveerimist ning uue linnaväljaku ja promenaadi rajamist. Ivar Piirsalu sõnul saab ajaloolisest akumulaatoritsehhi hoonest aasta pärast renoveeritud ärihoone. 2018. aastal avab Noblessneris uksed uus rahvusvaheline kunstikeskus, 2019. aasta alguses valmib Noblessneri valukojas virtuaalreaalsuse kogupere keskus.

Noblessneri elukondliku kinnisvara esimeses etapis rajab BLRT Grupp koostöös Merko Ehitusega otse mere äärde neli suurepäraste  vaadetega kortermaja – kokku üle 200 korteri ning ligi 3700 ruutmeetrit kaubandus- ja äripinnaga, mis sobivad nii restoranidele-kohvikutele kui mereäärset keskkonda väärtustavatele muudele äridele. Elamukvartali arhitektuurne lahendus on välja töötatud koostöös arhitektuuribürooga Pluss. Esimene, Eesti kõige mereäärsem maja, mis asub merest vaid seitsme meetri kaugusel valmib 2017. aasta lõpus, ülejäänud hooned 2018. aasta  lõpuks.

Tänavu suletakse Noblessneris tegutsev laevatehas ning selle tegevus kolitakse üle Kopli poolsaarele. Suur angaar demonteeritakse 2018. aasta esimesel poolel.

Noblessneri sadama ajalugu

Noblessneri sadam asub Lennusadama kõrval Kalamajas. Noblessneri ajalugu algas 1912. aastal, mil kaks Peterburi ärimeest – Euroopa suurim naftatööstur Emanuel Nobel (Alfred Nobeli vennapoeg) ja G. A. Lessneri masinatehase omanik Arthur Lessner – rajasid siia allveelaevade tehase. Kahe mehe perekonnanimedest saigi kokku nimi Noblessner. Aastatel 1913–1917 ehitati siin kokku 12 ülimoodsat allveelaeva. Eesti iseseisvudes lõppes Noblessneris küll allveelaevade tootmine, kuid laevade ehituse ja remondiga tegeldakse seal tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles