Fotod: Kopli elanikud protestisid elumajja kavandatava süstlavahetuse vastu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vähemalt poolteistsada inimest kogunes reede pärastlõunal Sitsi ühe Sitsi tänava viiekorruselise elamu hoovile, et väljendada raevukat protesti maja esimesel korrusel asuvates äriruumides süstlavahetuspunkti avamise vastu.

Sitsi 28 korteriühistu esimees Dmitri Griškun luges ette pika avalduse, milles väljendati täielikku leppimatust selle vastu, et mitme viiekorruselise elamu hoovil tahetakse avada süstlavahetuspunkt. Samuti kutsuti sotsiaalministeeriumi, Põhja-Tallinna valitsust ja muid organisatsioone süstlavahetuse probleemile inimlikumat lahendust leidma.

Sitsi 28 on viiekorruseline korterelamu, mille esimesel korrusel on äriruumid, mida Tervise Arengu Instituut (TAI) tahab süstlavahetuse avamiseks üürile võtta. Pärast Erika tänava süstlavahetuse sulgemist leidis Põhja-Tallinna valitsus süstlavahetuspunktile uued ruumid Paldiski maanteel, kuid sealset punkti keeldus TAI rahastamast põhjendusega, et seal piirkonnas polevat piisavalt narkomaane.

TAI asus iseruume otsima ja leidis need Sitsi tänaval. Mõne nädala eest üritasid TAI esindajad Ristiku põhikoolis toimunud koosolekul süstlavahetuse vajalikkust elanikele selgitada, kuid keegi ei tahtnud sellest midagi teada.

«Siitsamast lähevad mööda lapsed, kes käivad Kopli Noortemajas ringides. Ja kui siin liigub niisugune kontingent, siis ei tea keegi, millega see lõppeda võib,» ütles Griškun. Ka noortemaja esindajad nõudsid häälekalt plaanist loobumist.

TAI pressiesindaja Maris Jakobson ütles nädala algul Postimehele, et süstlavahetuse avamisega ei kiirustata. «Kuna planeeritud kohtumisel majarahvaga ei õnnestunud mingit sisulist arutelu pidada, tahaksime siiski arutelusid jätkata ning anda infot nii maja kui ümbruskonna rahvale ning kindlasti ka Kopli noortemajale. Oleme praegu võtnud mõtlemisaega, et edasine läbi kaaluda ning seniks ei toimu ka keskuse avamist,» ütles Jakobson.

«Sitsi 28 on jätkuvalt kõige tõenäolisem uue kahjude vähendamise keskuse asukoht, aga millal avamiseni jõuame, ei oska öelda. Lepingut nende ruumide rentimiseks meil praegu ei ole, kuna mõned lepingupunktid on veel vaja ruumide omanikuga läbi arutada,» lisas ta.

Täna kinnitas Jakobson, et TAI sai meeleavaldusest Facebooki vahendusel teada, kuid nende esindajad seal ei osale. Küll aga olevat neil plaanis inimestega kohtumised järgmisel ja ülejärgmisel nädalal.

Griškun aga ütles Postimehele, et tema kui ühistu esimehega pole keegi ühendust võtnud ning mingitest kavandatavatest kohtumistest talle teatatud pole.

Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid nentis, et TAI tahab Sitsi tänaval luua samasuguse olukorra, mis oli Erika tänaval. Sealgi asus süstlavahetuspunkt keset elamurajooni sisehoovis ühe viiekorruselise elamu esimesel korrusel.

Kaljulaid lisas, et linnaosavalitsus on valmis koostööks nii sotsiaalministeeriumi kui TAIga, kui jõutakse arusaamisele, et on vaja paremat lahendust kui suruda süstlavahetus jõuga mõnda kortermajja.

Loe lisaks: Kopli noortemaja: me ei ole nõus süstlavahetuspunkti rajamisega Sitsi tänavale ja Fotod: Põhja-Tallinna rahvas ei lepi Sitsi tänava süstlavahetuspunktiga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles