Saue vald tahab osa koolilapsi Pääsküla gümnaasiumisse sokutada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laagri kool.
Laagri kool. Foto: Priit Simson

Saue vallas läheb tänavu esimesse klassi 180 last, Laagri koolis on aga kohti ainult 72, mistõttu on vallajuhid pöördunud abi saamiseks Tallinna haridusameti poole, et panna osa lapsi Pääsküla gümnaasiumisse.

Saue vallavanem Andres Laisk ütles, et tegelikult ükski esimesse klassi minev laps koolikohast ilma jääda ei tohiks, sest peale Laagri kooli ning Pääsküla gümnaasiumi on olemas ka valla piiresse jääv Ääsmäe kool ning appi on lubanud tulla ka Saue linna gümnaasium.

«Pääsküla gümnaasiumi osas on Tallinnaga põhimõtteline kokkulepe olemas, kuna see kool asub siin meie külje all, siis nendele lastele, kes Laagri kooli ei mahu, nimetame piirkonnakooliks just Pääsküla gümnaasiumi,» selgitas Laisk. «Kui vanematele see variant ei sobi, siis tuleb neil endil mingi lahendus leida.»

Laisa sõnul on Tallinna haridusametilt saadud suuline vastus, et Pääsküla gümnaasiumisse saaks Saue vald kahe klassi jagu kohti. Kogemus on aga niisugune, et niipalju lapsi sinna siiski ei lähe, sest lapsevanematele see kool eriti ei meeldi.

Katseid enam ei tehta

Laagri kooli pääsemiseks tehti veel eelmisel aastal katseid, kuid nüüd on sellest loobutud. Kooli saamiseks on olemas loetelu nõuetest, millele laps peab vastama.

Esimese asjana peab nii laps kui vähemalt üks tema vanematest olema valla elanik. Eelistatud on need, kelle õde või vend koolis juba õpib. Viimane kriteerium on see, millise lapse üks vanem on kauem valla elanike nimekirjas olnud. Praeguste andmete põhjal mahuvad Laagri kooli lapsed, kelle vanemad on valda sisse kirjutatud 2005. aastal või varem.

Üks oma nime avaldada mittesooviv Saue valla lapsevanem mainis, et headel aegadel andis vallavalitsus kõigile soovijatele elamute ehitusloa, mistõttu ongi vallas laste arv kiiresti kasvanud, kuid kooliprobleemile siis ei mõeldud. Nüüd on sellise mõtlematu tegevuse tagajärjed käes. Ta ütles ka seda, et Tallinn ja lähivallad võiksid koolinduse arendamisel koostööd teha, mitte igaüks omaette pusida.

Pääsküla gümnaasiumi direktor Leena Arras kinnitas, et Saue valla juhid on tõesti käinud koolis olukorraga tutvumas. Kui palju «võõraid» lapsi saab kool vastu võtta, selgub pärast 7. aprilli, kui kohalikud lapsevanemad on oma avalduse esitanud. Vabu kohti kindlasti jääb, sest gümnaasium on kunagi suurema arvu laste jaoks ehitatud.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul ei ole Saue valla ja Tallinna vahel veel Pääsküla gümnaasiumi osas lepingut sõlmitud, käivad alles läbirääkimised. Juttu on aga olnud kahest klassikomplektist.

Pajula sõnul on lähivaldade laste Tallinna koolidesse panemiseks üldse kaks võimalust. Esimene neist ongi omavahelise lepingu sõlmimine. Seda teed on läinud Saue vald. Ka Saku on veidi maad uurinud. Teine variant seisneb selles, et pärast 22. juunit, kui kõikidele pealinna lastele on elukohajärgne kool määratud ning õppeasutustes on vabu kohti üle jäänud, saavad kõik Eesti omavalitsused oma lapsi nendele kohtadele paigutada.

«Saue vald on avaldanud ka valmisolekut kanda teatud kapitalikulusid, kui me Pääsküla gümnaasiumi renoveerima hakkame,» ütles Pajula.

Saue linn tuleb appi

Saue abilinnapea Rafael Amos kinnitas, et linna gümnaasiumis käib praegu kokku rohkem kui 100 Saue vallast pärit last. Sündivus on linnas suur, nii et juba oma lastest saaks kokku neli esimest klassi, aga sellele vaatamata ollakse nõus kuni 12 Saue valla last 1. klassi vastu võtma. Põhiliselt on tegemist linna lähedusse jäävate külade lastega. Saue tagab selle, et kõik linna lapsed saavad käia kohalikus gümnaasiumis esimesest kuni 12. klassini.

«Järgnevatel aastatel võib raskemaks minna, sest siis tuleb kooli minevaid lapsi juurde, kui vaadata praegust olukorda lasteaedades,» mainis Amos. «Mingi lahenduse me aga kindlasti leiame.»

Saku abivallavanem Arvo Pärniste mainis, et Tallinnaga ei ole veel mingit kokkulepet, kuigi koolikohtade nappus vallas juba kimbutab. Järgmisel õppeaastal saadakse ilmselt hakkama, Saku gümnaasiumis alustab sügisel tööd viis esimest klassi rohkem kui 100 lapsega. Pärast seda võib olukord aga muutuda, sest elanikke tuleb valda juurde.

Rae ja Viimsi vald teatasid, et eeloleval õppeaastal tagatakse kõigile lastele koolikoht. Viimsis on 256 koolikohustuslikku last. Püünsi kool saab 1. septembril avada kaks paralleeli ning Viimsi keskkool vajadusel kuni üheksa esimest klassi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles