Kõlvart: Aleksei Semjonov on väärikas Tallinna teenetemärgi kandidaat (14)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Semjonov.
Aleksei Semjonov. Foto: Sergei Trofimov

Tallinna teenetemärgi kandidaadiks esitatud inimõiguste kaitsja Aleksei Semjonovit on tunnustanud nii presidendid kui ka ministrid, ta on Tallinna linna tunnustuse täielikult ära teeninud, teatas täna Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.

«Aleksei Semjonov on olnud üks Vabariigi Presidendi rahvusvähemuste ümarlaua loojatest ja oma panuse eest saanud tänukirju president Lennart Meri ja president Arnold Rüütli käest,» selgitas Kõlvart, kes esitas Semjonovi Tallinna teenetemärgi kandidaadiks. «Lisaks on keskus saanud tänukirju endiselt sotsiaalministrilt Taavi Rõivaselt. Aleksei Semjonovi juhitav Inimõiguste Teabekeskus tegeleb üle 20 aasta inimõiguste realiseerimise ja kaitsega, osutades sealhulgas ka tasuta õigusabi, mida on saanud üle 20 000 inimese.»

Taavi Rõivase sotsiaalministrina väljastatud tänukiri Inimõiguste Teabekeskusele:

Tänukiri Semojonovile.
Tänukiri Semojonovile. Foto: Allikas: sotsiaalministeerium

«Semjonovi juhitav Inimõiguste Teabekeskus loodi 1994. aastal Taani välisministeeriumi kaasaitamisel. Eesti kaitsepolitsei on korduvalt avaldanud arvamust, et Inimõiguste Teabekeskus on Venemaaga lähedalt seotud ning Eesti riigi suhtes vaenulik. Samas on Amnesty International pidanud süüdistusi alusetuteks. Keskuse kaitseks on välja astunud teiste hulgas ka endine NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja tuntud Vene inimõiguslane Ljudmila Aleksejeva,» märkis Kõlvart.

Yana Toom: jätke Semjonov rahule

Yana Toomi sõnul on Semjonovi juhitud Inimõiguste Teabekeskus aidanud aastaid Eesti inimesi. «Ka minu büroos kaks aastat toimuv tasuta õigusabi on tema juristide poolt korraldatud,» sõnas Toom. «Üle 1500 inimese, kellel polnud raha või pädevust oma probleemide lahendamiseks - nii mõnigi riigi poolt rahastatud õigusapteek pole selliseid tulemusi näidanud.»

«Jätke Aleksei Алексей Семёнов rahule! Erinevalt minust, ei raatsinud ta kuulutada aega ja raha kohtuvõitlusele KaPoga aastaraamatu asjus. Sest - mis seal salata- kui sind iga-aastaselt tembeldatakse asjade eest, mida sa teinud pole, muutub asi absurdseks.»

Toom lisas, et mis puudutab Semjonovi kuulumist Keskerakonda, on tal selle üle siiralt hea meel. «Enamgi veel - Keskerakonna juhatuse liikmena ja Põhja-Tallinna esinumbrina kindlasti näen ma teda nimekirjas.»

Tsahkna hinnangul on Semjonovile Tallinna teenetemärgi andmine piinlik

«Ma arvan, et see on tegelikult piinlik ja see on meie põhimõtetele näkku sülitamine sõna otseses mõttes,» ütles Tsahkna ETV saates «Ringvaade». «Sellepärast tulebki inimestel tulla oktoobrikuus välja ja valida Tallinna linnale uued juhid, et sellist asja ei saaks juhtuda, et ka Eesti Vabariigi kaitseminister ei peaks otse-eetris selliseid otsuseid kuidagimoodi kommenteerima,» lisas Tsahkna.

«Mina ütlen mitte isegi kui erakonna esimehena või poliitikuna, ma ütlen tavalise eestlasena, et see ei ole okei, see ei ole see asi, mida peaks tolereerima.»

Tallinna linnavalitsus esitas kolmapäeval volikogule otsuse eelnõu, mille kohaselt pälvib linnale osutatud eriliste teenete eest tänavu teenetemärgi 28 inimest, teiste hulgas ka MTÜ Inimõiguste Teabekeskuse juht Aleksei Semjonov, kes saaks märgi pikaajalise aktiivse töö eest Eesti sotsioloogi ja õiguskaitsjana.

Sama tegevust on aga kapo oma aastaraamatutes nimetanud osaks Venemaa mõjutuspoliitikast Eestis, mille käigus levitatakse valeväiteid, nagu rikutaks Eestis inimõigusi.

Inimõiguste Teabekeskus tegutseb projektipõhiselt. Selle rahastajate seas on Euroopa Komisjon, Euroopa Nõukogu, Euroopa Parlament, Sorose fond, Norra Suursaatkond, Suurbritannia Kuningriigi Suursaatkond ja USA Suursaatkond.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles