Remondi ootel Naissaare raudteel sel suvel rongiga sõita ei saa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naissaare raudtee.
Naissaare raudtee. Foto: Küllike Rooväli

Eeloleval suvel Naissaarel rongiga sõita ei saa, sest seni sealsel amortiseerunud raudteel inimesi vedanud kohalik elanik seda enam teha ei tohi ja praegu on käimas ekspertiis, mis peaks selgitama raudtee rekonstrueerimise võimalusi ja hinda.

Esialgsete plaanide kohaselt valmib muinsuskaitseameti tellitud ekspertiis juulis, ütles Viimsi abivallavanem Jaan Trei. «See annab vastuse, kui palju ning millises osas tuleb raudtee rekonstrueerida ning mis on projekti hinnanguline maksumus. Meie eesmärk on Naissaare atraktsioon tööle panna, kuid enne seda peame veenduma raudtee ohutuses,» lisas ta.

Trei sõnul kogub vald praegu elanike arvamusi valla arengukavasse ning eelarvestrateegiasse. «Arutelud jõuavad volikogusse mais ning sügisel on dokumendid kinnitatud. Sealt selgub, millises ajakavas meie plaan Naissaare raudtee tööle panemiseks valmib,» sõnas Trei.

Viimsi vallavalitsuse pressiesindaja on BNSile öelnud, et nii vallavalitsus kui ka SA Rannarahva Muuseum soovivad liiklemise peatset jätkumist Naissaare ajaloolisel raudteel. Väga olulised on aga ka reisijate turvalisus ning raudtee väärtus ja säilimine ajaloolise pärandina.

Vallavalitsuse ja muuseumi palvel tellis muinsuskaitseamet Eesti Muuseumraudtee MTÜ-lt Naissaare raudtee kohta eksperdihinnangu. Selle käigus tuleks raudtee kaardile märkida, seda tuleks kirjeldada koos asjakohaste illustratsioonidega ning teha ettepanekud raudtee ja tammide hooldamiseks. Ekspertiisi käigus peaks selguma ka kahe kitsarööpmelise diiselveduri ja ühe lokomotiivi tehniline seisukord, samuti juhised nende hooldamiseks.

«Nii muuseumi kui ka vallavalitsuse jaoks on see dokument väga oluline lähtematerjal järgmisteks sammudeks, et pärandi üle arvestust pidada ning hooldustöödega tagada mälestise säilimine, planeerida tegevusi remondiks, restaureerimiseks ning raudtee ja veeremi ohutuks ja nõuetekohaseks kasutamiseks,» ütles pressiesindaja. «Ekspertiisi valmimise järel saame planeerida konkreetseid tegevusi, seal hulgas ette valmistada kaasrahastusprojekte.»

Pressiesindaja sõnul jõudis vallavalitsus mullu sügisel muinsuskaitseametiga põhimõttelisele kokkuleppele alternatiivsete liiprite kasutamises raudtee taastamiseks.

«Kui varasemalt oli oluliseks takistuseks see, et raudtee korrastamisel oli kohustus kasutada vaid kindlat tüüpi liipreid, mida sai hankida vaid Inglismaalt ja mis ka oma eripära tõttu on väga kallid, siis nüüd on vallal põhimõtteline kokkulepe ka märgatavalt soodsama ja käepärasema alternatiivi kasutamise osas, säilitades korrastamisel samas muinsuskaitsealuse väärtuse ja tagades turvalisuse liiklemisel,» rääkis pressiesindaja. «Sellega astusime tubli sammu edasi, et raudtee Naissaarel kiiremini korda saaks. Enne hooldustööde alustamist ootame muinsuskaitseametilt ära aga ka ekspertiisi tulemused.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles