Galerii: kas riigi esinduspark vajaks rohkem hoolt? (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe fotograaf tegi ringkäigu Eesti esinduspargiks peetavas Kadrioru pargis, kus tema silma riivasid nii maas vedelev praht kui ka paljud lagunenud ja räämas pargi ehitised. Pargi juhataja andis aru.

Kadrioru pargi juhataja Ain Järve ütles, et pargi haljastu seisundit hindab ta heaks. «Puude korrastuslõikus käib, vormipuud on vormi lõigatud, lilleaia pukspuud talvekatetest vabastatud, käib püsilillepeenarde kevadine ettevalmistamine jne,» loetles ta.

Pargijäätmed Koidula tänaval räämas hoone ees.
Pargijäätmed Koidula tänaval räämas hoone ees. Foto: Erik Prozes

Pargijäätmed L. Koidula tänav 34a ja alajaama vahelisel alal kommenteerides selgitas Järve, et pargis tekivad igapäevase hoolduse käigus pargijäätmed ja neid kogutakse nädala jooksul ajalooliselt väljakujunenud kohtadesse. «Reeglina kogutakse kõik pargijäätmed reedese päeva jooksul kokku ja viiakse Mäekalda tänava serva, millest olid ka pildid,» märkis ta.

Järve täpsustas, et kõduneva jäätme nad komposteerivad ja kasutavad pargi peenardes või suurte puude istutamisel hiljem ära. Oksad ja tüved viiakse vajadusel puiduhakkesse.

Roostes metallpiire Kadrioru lossi ees.
Roostes metallpiire Kadrioru lossi ees. Foto: Erik Prozes

Kadrioru lossi ees asuva roostes metallpiirde ja alumises aias asuva purskkaevu ümbruses on sel suvel kavas teostada arheoloogilised kaevamised.

Lagunev purskkaev alumises aias.
Lagunev purskkaev alumises aias. Foto: Erik Prozes

Järve sõnul näitas georadari uuring, et 1,5 meetri sügavusel on säilinud ajalooline, aastal 1721 valminud purskkaevu põhi. «Arheoloogia on vajalik ka ajalooliste muinsuskaitse eritingimuste koostamiseks, mis annab meile vastuse, mida teha alumise aiaga, mis paikneb ringkanali harude vahelisel alal. Kas ala restaureeritakse, rekonstrueeritakse või säilitatakse olemasolev olukord,» ütles ta.

Puhastamata seisnud pargipingid lähevad aga Järve sõnul vahetusse. «Pargipingid L.Koidula tänava servas on enda eluea paratamatult ära elanud ja lähevad sellel kevadsuvel väljavahetamisele uute vastu,» lausus ta.

Tsemendiga paigatud sillutis Amandus Adamsoni kuju ees.
Tsemendiga paigatud sillutis Amandus Adamsoni kuju ees. Foto: Erik Prozes

Amandus Adamsoni kuju ümbrus vajab Kadrioru pargi juhataja sõnul aga täies ulatuses ümberplaneerimist. «Teekatend, valgustus, haljastus. Tänaste plaanide järgi jõuab tööjärg nende tegevuste teostamiseni aastal 2020,» lausus ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles