Stolitsa avaldas e-valimiste teemalise loo juures Teet Kallase loata tema pildi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Kallas 2008. aasta aprillis. Sama pildi avaldas Stolitsa e-valimiste teemalise loo juures.
Teet Kallas 2008. aasta aprillis. Sama pildi avaldas Stolitsa e-valimiste teemalise loo juures. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Tallinna linnavalitsuse venekeelne ajaleht Stolitsa avaldas esmaspäevases paberlehe numbris e-valimisi kritiseeriva loo juures foto kirjanik Teet Kallasest, ilma temalt luba küsimata, lehe peatoimetaja lubas avaldada järgmises numbris vabanduse.

Lehelugu kirjutab e-valimistest ja leiab, et sellise hääletusviisi turvalisuses ei saa olla kindel. Lehe juures on illustreeriv pilt Teet Kallasest istumas arvuti taga. Stolitsa ostis pildi Scanpixi pildibaasist. Foto autor on Postimehe fotograaf Peeter Langovits ning pilt on tehtud 2008. aasta aprillis.

Teet Kallas ütles Postimehele, et ta ei pea enda pildi kasutamist sellise loo juures heaks tooniks.

«Vastik, muidugi. Ma ei saa aru, mismoodi mina selle loo konteksti olen sattunud. Olen pildil küll anonüümne ja fotot on kasutatud illustreerivana, aga mõned tunnevad mind siiamaani ära. Mul on sügav tõrge kõigi Tallinna meediaväljaannete vastu, välja arvatud Tallinna Televisiooni kultuurisaadete vastu, mis on päris korralikud,» lausus Kallas.

Kallas märkis, et kuigi ta ise on seni kasutanud traditsioonilist valimissedeliga hääletamist, ei ole tal e-valimiste vastu midagi.

«Ma olen paberhääletamisega harjunud ja mul on kodust linnaosavalitsuses asuvasse valimisjaoskonda sadakond sammu minna. Samas on e-hääletamine tulevik ja noorema põlvkonna jaoks on see loomulik. On arusaadav, et e-valimiste turvalisuse üle käivad arutelud, samas pean ebasobivaks, et mina olen enese teadmata sellise artikli juurde sattunud. Mul ei ole Tallinna linna ajalehtedega mingit pistmist ja mul pole sellise pseudoajakirjanduse vastu vähimatki huvi,» sõnas Kallas.

Stolitsa peatoimetaja lubas avaldada õienduse

Stolitsa peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin ütles Postimehele, et Teet Kallase pilt sattus lehte toimetaja eksimuse tõttu ja lehe jaoks ei ole mingi probleem selle pärast vabandust paluda.

«Me võtsime selle pildi Scanpixi pildibaasist. Me ei suuda iga kord üle kontrollida kes pildi peal on. See oli mõeldud lihtsalt lehelugu illustreeriva pildina. Me avaldame järgmises Stolitsa numbris õienduse, milles palume Teet Kallaselt vabandust selle pärast, et eelmisesse Stolitsa numbrisse sattus tema pilt vales kontekstis,» ütles Tšaplõgin.

Scanpix: ilmselt ei loetud pildiallkirja korralikult

Pildipanga Scanpix esindaja sõnul on fotopangas pildi juures Teet Kallase nimi korrektselt välja toodud ja seega ei vasta tõele väide, et pildil olijat ei saa kontrollida.

«Ilmselt lihtsalt ei loetud pildiallkirja korralikult,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles