300 Tallinna korteriühistut peavad endale reedeks uue prügivedaja leidma

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjendamata süvakogumismahutite kõrvale kogunenud prügihunnik Lasnamäel Punasel tänaval.
Tühjendamata süvakogumismahutite kõrvale kogunenud prügihunnik Lasnamäel Punasel tänaval. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Jäätmekeskus lõpetab reedel süvakogumismahutite tühjendamise lepingu firmaga Baltic Waste Management (BWM), umbes 300 korteriühistut peavad endale selleks ajaks uue prügivedaja leidma.

Täna said süvakogumismahuteid kasutavate korteriühistute juhid Tallinna keskkonnaametilt kirja, et linna kavatseb BWMiga jäätmeveo lepingu lõpetada. «Alates 1. märtsist 2017 sai Tallinna Jäätmekeskuse lepingupartneriks süvakogumismahutitest pärinevate jäätmete kogumise ja veo osas Baltic Waste Management OÜ. Kuna riigihanke teel valitud ettevõte ei ole suutnud lepingut täita, siis ütles Tallinna linn elutähtsa teenuse toimepidevuse tagamiseks ettevõttega sõlmitud lepingu üles. Leping senise jäätmevedajaga lõpetatakse alates 14. aprillist 2017.  Jäätmevedajaga lepingu lõpetamise tõttu ei ole ka Tallinna Jäätmekeskusel võimalik oma klientidele enam teenust osutada, mistõttu tuleb süvakogumismahuteid kasutavatel korteriühistutel leida uus lepingupartner alates 14. aprillist 2017,» teatas keskkonnaamet ühistutele.

Veel selgitatakse kirjas, et süvakogumismahutite tühjendamisel tekib ajutiselt vabaturu olukord, mis tähendab, et iga korteriühistu võib tellida prügivedu kõikidelt firmadelt, kellel on vastav jäätmeluba olemas.

«Ebamõistlikult lühike aeg, juba reedeks peab olema leitud uus vedaja,» nentis ühe Lasnamäel asuva üheksakorruselise maja korteriühistu esimees.

Ta lisas, et vale on ka väide, et BWM alustas süvakogumismahutite tühjendamist tänavu 1. märtsist. Tegelikult pidid Lasnamäe elanikud BWMi viletsat teenindust taluma juba alates 1. novembrist 2016. Seega ei pea paika ka jutud teenindamist alustava ettevõtte ajutistest raskustest, sest BWMil oli olukorra parandamiseks aega viis kuud.

Kirjas öeldakse ka, et osaühing Ekovir on Tallinna Jäätmekeskusele teada andnud, et on valmis kõikidele süvakogumismahuteid kasutavatele klientidele osutama teenust sama hinnakirja järgi, nagu tegi seda seni Tallinna Jäätmekeskus.

OÜ Ekovir juhatuse liige Viktoria Tsventarnaja ütles, et keskkonnaameti info nende pakkumise kohta on vale. «Olin väga üllatunud, et OÜ Ekoviri suhtes on antud info, mis absoluutselt ei vasta tõele. Ekoviril ei ole olnud mingeid läbirääkimisi või arutlusi Tallinna keskkonnaameti ja Tallinna Jäätmekeskusega teemal, et millise hinnaga me alustaksime vabal turul süvakogumismahutite tühjendamist. Ma ei tea, kust selline info on võetud,» kinnitas Tsventarnaja.

Jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti ütles, et ka nende ettevõte on valmis süvakogumismahutite omanikke teenindama, kuigi see uudis tuli nende jaoks ootamatult. «Meie hinnad ei ole muidugi päris nii madalad, nagu olid BWMil. Aga paraku me nüüd nägime, missugune on teenindustase nii madalate hindade juures. See ei ole lihtsalt jätkusuutlik,» lausus Pesti.

«Aga meil on vajalik tehnika olemas ning me oleme täna valmis kõikidele klientidele teenust pakkuma,» lisas ta.

Keskkonnaameti  heakorra ja jäätmehoolde osakonna juhataja Kristjan Mark möönis, et etteteatamistähtaeg on tõepoolest lühike, kuid leping saamatu teenindajaga tuli kiiresti lõpetada. «Me ei jäta korteriühistuid selle probleemiga omapead. Jäätmekeskuse klienditeenindajad helistavad kõik ühistud läbi ning pakuvad abi uue jäätmevedaja leidmisel,» lubas Mark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles