Õiguskantsler uurib Tallinna koolikatseid lubava korra seaduslikkust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht / Montaaž

Õiguskantsler otsustas hakata uurima, kas Tallinna viimasel ajal palju kõneainet tekitanud 1. klassi astujatele kodulähedase kooli väljavalimise määrus on seaduslik.

Õiguskantsleri pressiesindaja Jaana Padrik ütles Postimees.ee'le, et Indrek Teder võttis määruse luubi alla omaalgatuslikult ning uurib eelkõige seda, kas Tallinna elukohajärgse munitsipaalkooli määramise tingimused ning kord vastavad põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele (PGS) ning põhiseadusele.

Kuna infokogumine ja analüüs alles käivad, siis ei soovinud õiguskantsler menetluse sisu hetkel lähemalt avada.

Padriku sõnul ei ole lapsevanematel tarvis tänase teate varal oma käitumist muutma asuda.

«Määrus kehtib ja õiguskantsleri menetluse alustamine selles osas praegu midagi ei muuda, seega lapsevanematel tuleb toimida kehtiva määruse kohaselt.»

Padrik lisas, et kui määruse elluviimise ajal keegi leiab, et tema põhiõigusi on rikutud, võib ta aga pöörduda julgelt avaldusega õiguskantsleri poole.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg on öelnud, et tema hinnangul on värske määrus vastuolus PGSi mõttega ning «lõhnab seaduse eiramise järele».

Tallinn võttis eelmise nädala esmaspäeval vastu määruse, mis reformib esimesse klassi astumise korda. Selle kohaselt säilivad Tallinna koolides esimese valikuna kooli soovi korral koolikatsed, kusjuures nüüd võivad kõik Tallinna lapsed kandideerida kõikidesse pealinna koolidesse. Kandideerimiseks on vaja vaid lapsevanema avaldust.

Teisena arvestatakse lapse elukoha kaugust koolist ja seda, kas tema õed-vennad õpivad samas koolis. Järgnev kriteerium on see, milline laps on elanikeregistris sama aadressiga kauem olnud.

Lapsed, kes sellest kadalipust hoolimata endale kooli ei leia, paigutatakse kodule lähimasse kooli, kus on veel vabu kohti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles