Eesti kõige õnnetusterohkem parkla on Ülemiste ostukeskusel (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste keskuse parkla.
Ülemiste keskuse parkla. Foto: Erik Prozes

Eelmisel aastal juhtus Eesti suurimate kaubanduskeskuste parklatest kõige rohkem liiklusõnnetusi Tallinna Ülemiste ostukeskuse juures, selgub Eesti Liikluskindlustuse Fondi (ELF) koostatud statistikast.

Ülemiste ostukeskuse parklas leidis läinud aastal aset 145 kindlustusjuhtumit, mille kogukahju oli 140 000 eurot. Tallinna Rocca al Mare ostukeskuse parklas toimus mullu 111 juhtumit kogukahjuga 130 000 eurot ning Tartu Lõunakeskuse parklas 110 juhtumit kogukahjuga 120 000 eurot.

Fondi andmete põhjal järgnesid kolmele eelnimetatule Tallinna Järve keskuse parkla 97 juhtumi ja Kristiine keskus 91 juhtumiga, mõlema kogukahju oli 90 000 eurot ning kuuendana Lasnamäe Centrumi parkla, kus toimus eelmisel aastal 72 liiklusõnnetust, mille kahju oli 60 000 eurot.

Tallinna transpordiamet ja ELF plaanivad teha lähiajal ostukeskustele pöördumise, milles toovad esile, et nende parklates on autokoha laius normidest väiksem ning see on sagedaste õnnetuste üheks peamiseks põhjuseks, ütles Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

ELF-i tarbijahariduse valdkonnajuhi Jaanika Käärsti sõnul on 37 protsenti kõikidest liikluskindlustusjuhtumitest ehk eelmisel aastal ligi 13 000 juhtumit seotud parkimisega. «Kui lisada juurde ka kaskokindlustuse juhtumid, siis on parklates juhtunud liiklusõnnetuste arv veelgi suurem,» ütles Käärst.

«Parklates toimunud juhtumitest on 70 protsenti seotud parkimiskohale liikumise või sealt ära liikumisega. Rohkem kui 7500 juhtumit toimus parkimiskohal manööverdamisel, mistõttu parkimiskoha õige laius mõjutab õnnetuse aset leidmise tõenäosust märkimisväärselt,» märkis ELFi esindaja.

Parkimiskohtade paigutamist ja laiust käsitleb linnatänavate standard, mille väljaandjaks on Eesti Standardikeskus. Läinud aasta kevadel hakkas kehtima uus standard, mis sätestab kaubanduskeskustes olevate parkimiskohtade soovituslikuks laiuseks 2,7 meetrit, tavaparklas 2,6 meetrit. Vana, 2003. aastast kehtinud standardi järgi oli kaubanduskeskuse parkla soovituslik laius 2,6 meetrit, kuid enamik kaubanduskeskuste parklatest ei vasta ka 2003. aastal kehtestatud standardile, ütles Käärst.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles