Paljud soovijad erakooli 1. klassi ei pääse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Enamik lapsevanemaid on leppinud teadmisega, et Tallinna kesklinna koolidesse pääsemiseks on suurem konkurss kui ülikooli astumisel. Aga ka erakoolide 1. klassi ei võeta vastu mitte igaüht.

«Viimased kolm aastat oleme loobunud laste katsetamisest. Õed-vennad võetakse vastu automaatselt ja allesjäänud kohad täidetakse loosi teel,» rääkis Rocca al Mare kooli direktor Heiti Pakk.

Rocca al Mare kool avab sügisel kolm 20 õpilasega esimest klassi. Koolijuhi sõnul laekus kooli 220 sooviavaldust. Poisse ja tüdrukuid võetakse vastu võrdselt ning poisse on kandideerijate seas veidi vähem (102). Võrreldes eelnevate aastatega on konkurss jäänud enam-vähem samaks.

«Audenteses on olnud tavaks avada igal aastal kaks paralleelklassi, kuid kuna viimastel aastatel on avalduste arv kasvanud, siis oleme mõnel aastal avanud erandkorras ka kolm paralleeli,» rääkis Audentese erakooli algkooli õppejuht Karin Pae.

Õppejuhi sõnul on avalduste arv viimastel aastatel järjepidevalt kasvanud ja eelmise aasta konkurss oli kooli ajaloo üks suurimaid. «Kuna 1. jaanuarist 2017 hakkas kehtima eelmisel suvel vastuvõetud erakooliseaduse muudatus seoses tegevuskulude maksmisega, siis järgmisel õppeaastal õppemaks tõuseb ning arvatavasti ka avalduste hulk võrreldes eelmise aastaga väheneb,» rääkis Pae. Sellest muudatusest hoolimata plaanib kool järgmisel õppeaastal avada samuti kolm paralleelklassi.

«Selleks, et õpetaja saaks muuta tunnid põnevaks, mitmekülgseks ja avastusrohkeks, võtame ühte klassi kuni 20 õpilast,» rääkis Pae. Kui eliitkoolidesse pürgijate seas on tüdrukuid alati enam kui poisse, siis Audenteses on olukord vastupidine.

«Oleme lähtunud sellest, et tüdrukuid ja poisse oleks klassides enam-vähem võrdselt. Meil on klasse, kus on rohkem poisse, aga ka klasse, kus on tüdrukute osakaal suurem. Konkreetset piiri ei ole me soopõhiselt seadnud ja leiame, et selline lähenemine on mõistlik,» rääkis Pae.

Erakool ei korralda katseid, vaid toimuvad koolivalmidusvestlused. «Koolivalmidusvestlused on Audentese erakoolis lapsesõbralikud: me ei küsi fakte ei Eestis ega ka mujal maailmas toimuva kohta, me ei eelda võõrkeele oskust ega lase kiiruse peale ülesandeid lahendada,» selgitas pedagoog. Pärast koolivalmiduse hindamist toimub perevestlus, kus osalevad laps, tema vanemad ja kooli esindajad.

Tallinna kesklinna põhikoolis avatakse kaks 1. klassi. Klasside suurus on 24–26 õpilast. Erakooli pääsemiseks on vaja teha läbi reaalkooli kooliküpsustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles