Sajad Harku valla maaomanikud ei pääsenud maamaksust

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi alates 1. jaanuarist on Harku valda sisse kirjutatud maaomanikud vabastatud maamaksust, peab osa maaomanikest endiselt maamaksu tasumiseks kukrut kergendama. Nimelt ei vabastatud maaomanikke maamaksust automaatselt, vaid selleks spetsiaalselt esitatud taotluse alusel, millest teavitamine oli Harku valla elaniku Maarja hinnangul puudulik.

«Meile tuli arve, et maamaks on maksmata. Siis me hakkasime mõtlema, et mis maamaks – me ju teadsime, et ei pea maamaksu maksma. See ajas tigedaks küll,» jutustas Postimees.ee poole pöördunud Maarja.

Pärast arve saamist helistas Maarja valda, kust öeldi, et vallalehes oli avalduse esitamise vajalikkusest juttu. «Vallavalitsus võiks ju rohkem teavitada kui ainult kohalikus vallalehes, mis ei tule pealegi kõigile postkasti,» nentis Maarja.

Vähese teavituse üle on vallaelanikud kurtnud ka internetifoorumis. «Eks loll saab kirikus ka peksa, aga minu üllatus oli ka suur, kui tuludeklaratsiooni tehes avastasin, et maamaks ikka sees. Miks pasundati terve Eesti ees, et tulge ja vormistage ennast valla elanikuks, aga seda, et tuleb mingi avaldus kirjutada, kirjutati väikselt ja vaikselt?» küsib foorumis Mati. Temale vastasid mitmed teised Harku valla elanikud, kelle meelest oli teavitus piisav ning etteheited vallale on liigsed.

1200 maaomanikku maksavad endiselt

Harku vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Katrin Romanenkov selgitas Postimees.ee’le, et taotluse esitamise kohustus tuleneb maamaksuseadusest, mille kohaselt saab kohalik omavalitsus otsustada maamaksuvabastuse andmise vaid isiku kirjaliku avalduse alusel.

Tänaseks on vald rahuldanud ligikaudu 3300 elaniku maamaksuvabastuse taotluse. Elamumaaüksusi, millelt oleks maamaksuvabastuse määruse kohaselt olnud võimalik taotleda maamaksuvabastust, on vallas umbes 4500. Seega umbes 1200 elamumaaüksuse omanikud Harku vallas maksavad endiselt maamaksu.

Romanenkovi hinnangul on nende 1200 maaomaniku puhul enamasti tegemist inimeste teadliku valikuga taotlust mitte esitada. «Nad kas ei soovinud muuta rahvastikuregistris oma elukohta või kuulus neile mitu maaomandit ja nad taotlesid vabastust mõne muu maa eest.»

Ta tõdes, et siiski on paratamatult ka inimesi, kelleni ei jõudnud info, et maamaksuvabastust tuleb eraldi taotleda. «Kaebusi tuleb ette, kuid nende hulka on raske määratleda, sest reeglina edastatakse need telefoni teel,» lisas Romanenkov.

Taotluse esitamise vajalikkusest teavitamine toimus tema sõnul peamiselt vallalehe ja valla kodulehe kaudu, lisaks postitati novembris elanikeks värbamise kampaania käigus igasse valla postkasti voldik, kus vastav info oli kirjas. «Lisaks edastasime meeldetuletusi valla külaseltside meililistides ja sotsiaalmeedias. On kurb tõdeda, et hoolimata pidevast teavitustööst on siiski neid inimesi, kelleni info ei ole jõudnud,» osutas Romanenkov.

Need Harku valla maaomanikud, kes möödunud aasta detsembris taotlust maamaksuvabastuseks ei esitanud, peavad sel aastal maamaksu maksma ning et tulevaks aastaks sellest pääseda, tuleb neil sel aastal taotlus esitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles