Tallinnas tõuseb lasteaia kohatasu ligi viis eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Panther Media/Scanpix

Valitsuse kehtestatud alampalga suurusega seotud lasteaia kohatasu kasvab Tallinnas seoses alampalga tõusuga ligi viie euro võrra.

«Tallinnas kehtib vastav linnavolikogu määrus, mida ei ole muudetud,» ütles neljapäeval linnavalitsuse pressiesindaja.

Kui eelmisel aastal oli tavalasteaia kohatasu 52,46 eurot, siis uuel aastal on see 57,34 eurot. Kohatasu kasvab 4,88 euro ehk 9,3 protsendi võrra. Sama palju kasvas ka alampalk, mis on senise 430 euro asemel 470 eurot.

Koolieelse lasteasutuse seadusest tulenevalt võib vanema osa määraks ehk niinimetatud kohatasu suuruseks olla kuni 20 protsenti valitsuse kehtestatud palga alammäärast. Tallinnas on kohatasuks summa, mis moodustab 12,2 protsenti palga alammäärast, ujulaga lasteasutustes, kus on lapsele tagatud ujumisõpe, on see 13,4 protsenti.

Ujulaga lasteaedades oli kohatasu 2016. aastal on 57,62 eurot, alates uuest aastast on see 62,98 eurot kuus.

Tallinna koolieelsetes munitsipaallasteasutustes reguleerib vanemate makstavat kohatasu kehtestamist linnavolikogu 2015. aasta 22. detsembri määrus nr. 27.

Lasteaiatasu seotus alampalgaga püsib kriitikast hoolimata muutumatult

Lasteaia kohatasu kehtestab seaduse järgi valla- või linnavolikogu ning see ei tohi ületada 20 protsenti alampalgast ja kuna alanud aastal kerkis alampalk 430 eurolt 470 euroni, tähendas see enamikus omavalitsustes ka lasteaiakoha maksumuse tõusu, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Võrdõigusvolinik Liisa Pakosta ütles, et seadus näeb küll kohalikule omavalitsusele ette õiguse lasteaia kohatasu tõsta, kuid seaduse mõte on olnud selles, et laste jaoks läheb midagi oluliselt paremaks ja automaatne sidumine ei ole õiguspärane. Pakosta lisas, et miinimumpalga tõus ei tähenda, et kõikidel lapsevanematel palk tõuseks.

Haridusminister Mailis Reps vastas küsimusele, milline on tema seisukoht lasteaiatasu lahtisidumise kohta alampalgast, et mingi piirangu peab jätma, kuid ministeeriumis pole arutelu sel teemal veel olnud.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must ütles, et lasteaiatasu ja alampalga seose teema on neil kavas lauale tuua küll, kuid millal täpselt, on veel paika panemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles