Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiisprojekt sai valmis (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiisprojekt.
Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiisprojekt. Foto: Rae vallavalitsus

Värskelt valmis saanud 3D eskiisprojekt näitab, kuhu ja kuidas on kavandatud Ülemiste järve äärde rajada ligi nelja kilomeetri jagu väljaehitatud promenaadi ja loodusliku koorepurukattega radu.

Rae vallavanem Mart Võrklaev ütles, et Ülemiste järve promenaadi eskiisprojekt on tellitud arvestusega, et ala jääb väljapoole sanitaarkaitseala piiri. «Kui tulevikus muudetakse veeseadust, näeb eskiisprojekt ette võimalust rajada täiendav promenaadi puittee tänase sanitaarkaitse vööndi sisse, kuid esialgu näeme projekti teostust tänase seadusandlusega kooskõlas,» sõnas vallavanem.

«Arvan, et praegune lahendus on samm õiges suunas ning tunnustatud maastikuarhitekt Kersti Lootus on teinud head tööd. Küll pikapeale inimesed harjuvad mõttega, et järve vett saab kaitsta ka kaldal jalutades ning promenaad aitab siin paljuski kaasa. Tänan omalt poolt toetajaid ja teostajaid,» ütles Peetri elanik ja Rae vallavolikogu liige Tõnis Kõiv, kes on promenaadi rajamise idee algataja.

Promenaadi puittee kavandatakse koos valgustusega ning see ei ole lihtne laudtee, vaid see on vaiade peal maastikust kõrgemale tõstetud. Lisaks saavad alal olema koorepurukattega teed spordi- ja mänguseadmete platsidega, kus saab harrastada nii tervisesporti kui lihtsalt tervislikult aega veeta.

Promenaadi atraktsioonideks saavad olema vaatetornid avanevate vaadetega Ülemiste järvele ja Tallinna siluetile. Lisaks on ette nähtud mitmeid puhkekohti ja metsa vahele planeeritakse piknikuplatse koos vajaliku inventariga.

Rajad kulgevad läbi erinevate looduslike koosluste, mille osas säilitatakse võimalikult suures osas selle naturaalsus. Kokkuvõttes saab lühikese teekonna jooksul läbida mitmeid erinevaid metsa ja soo kasvukohatüüpe.

Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiisprojekt.
Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiisprojekt. Foto: Rae vallavalitsus

Ülemiste promenaadi eskiisprojekt valmis Rae vallavalitsuse ja kuue ettevõtte vahel sõlmitud koostööleppe alusel 2015. aasta juulis. Võrklaev nentis, et koostöö ettevõtjatega on aidanud astuda olulise sammu edasi avamaks elanikele jalutamiseks ja tervisespordi tegemiseks järve lõunakalda. «Nüüd, kui eskiisprojekt on Rae valla veebilehel ja Tõnis Kõivu blogis tutvumiseks avalik, saab hea ülevaate kavandatavast ning samuti on elanikel lihtsam promenaadi projekti kohta oma arvamust avaldada,» lausus vallavanem.

Võrklaeva sõnul tuleb enne promenaadi ehitamiseni jõudmist käia läbi pikk tööprotsess, alustades maaküsimuste lahendamisest kuni projekteerimise ja kaasrahastajate leidmiseni.  Valla eelarvestrateegias on Ülemiste järve promenaad kirjutatud 2019. ja 2020. aasta peale ning see tähendab, et kõik eeltööd on aastaks 2019 kenasti lõpetatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles