Pelgulinnas ei avata süstlavahetuspunkti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tõenäosusega Paldiski maanteel süstlavahetuspunkti ei avata.
Suure tõenäosusega Paldiski maanteel süstlavahetuspunkti ei avata. Foto: Sander Ilvest

Tervise Arengu Instituut teatas, et neil on süstlavahetuspunkti jaoks uus asukoht välja vaadatud ning Paldiski maanteel punkti ei avata.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova ütles Raadio 2 saates Agenda, et süstlavahetuspunkti uus asukoht saab olemas seal, kus sõltuvushaigeid kõige rohkem liigub ja selles tuginetakse TAI analüüsile.

Pelgulinna elanik Marko Vaik meenutas, et alguses ei tekitanud süstlavahetuspunkti rajamine mitte hirmu, vaid küsimusi. Hirmud hakkasid tekkima siis, kui küsimustele vastuseid ei saanud ning linnaosavalitsusest öeldi, et elanike turvalisuse tagamine on politsei probleem. Seetõttu läksidki elanikud linnaosavalitsuse vastu kohtusse.

Pärast Erika tänava süstlavahetuspunkti sulgemist avati ajutine süstlavahetus linnaosavalitsuse hoones.

«Kui süstlavahetuspunkt Erika tänavalt ära koliti toimus süstlavahetuses drastiline langus. Minuni jõudnud andmete kohaselt on toimunud umbes 70-80 protsendiline langus. Nii et mina julgen väita, et tegelikult on juba suve keskpaigast see süstlavahetuspunkt Põhja-Tallinnast kadunud,» rääkis Vaik.

Kurbatova sõnul on asukoht sedalaadi teenuse puhul väga oluline. «Tõepoolest, üks põhjus võib olla see, et Niine tänava asukoht lihtsalt ei ole mugav. Et need inimesed, kes käisid teenust saamas Erika tänaval, on praegu teenust saanud näiteks kesklinna keskustest, kuhu neil ühel või teisel põhjusel on olnud mugavam jõuda. Aga siiski ka see, et teenus asub avalikus hoones, kus on erinevad ametnikud ja kogu asi on kõrgendatud tähelepanu all, võis mõjutada seda, et inimesed sinna kohale ei jõudnud. Sellepärast me rõhutamegi, et igasuguse muudatuse puhul peab see asukoht olema väga läbi mõeldud,» ütles Kurbatova.

Ta lisas, et süstlavahetuse Paldiski maanteele kolimise plaanist kuulsid nad vahetult enne selle elluviimise algust. Siis alustas TAI ka vastavat analüüsi, millega jõuti lõpule oktoobri algul. «Me tegime järelduse, et väljapakutud asukoht Paldiski maanteel ei olnud kõige sobivam, sest kui uurida narkootikume süstivate inimeste käest, et kus nad elavad, kus nad süstivad ja kus nad päeva jooksul kõige rohkem liiguvad, siis see piirkond, kus see teenus peaks ennekõike olema asutatud, jääb ikkagi natuke rohkem Kopli poole – Pelguranna, Sitsi ja Karjamaa piirkonda,» rääkis Kurbatova.

Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid ütles, et linnal pole selles piirkonnas sobivaid ruume. «Hetkeseis on selline, et 31. detsembril Niine tänaval leping lõpeb, seal enam süstlavahetuspunkti ei ole ka selles mahus, mis praegu. Paldiski maanteel seda ei avata ning aasta lõpuni on jäänud kaks nädalat,» nentis Kaljulaid.

Kurbatova sõnul on TAI-l täna laual variandid ruumidest, mis asuvad just selles piirkonnas, kus süstivate narkomaanide probleem on teravaim. «Me ei räägi sellest avalikult enne, kui me oleme saanud kõik lepingulised suhted korda ja ka kogukonnaga räägitud. Et välistada neid vigu, mida siin suvel tehti seoses Paldiski maanteega. Ja kui see ei lähe tööle kohe 1. jaanuarist, siis ajutise lahendusena on meil kavas väljatöö suurendamine. Ajutise lahendusena ei ole see kehvem kui statsionaarne teenus, kus käib väga vähe rahvast,» ütles Kurbatova.

Ta kinnitas, et TAI plaanide kohaselt on statsionaarne süstlavahetus Põhja-Tallinna tulemas.

«Me asusime neid ruume ise otsima. Seejuures ei ole me piiratud sellega, et need peavad olema riigi või kohaliku omavalitsuse ruumid. Tegelikult sobivad ka äripinnad, peaasi et asukoht oleks õige. Täiesti võimalik on ka tasuliste pindade kasutamine,» lausus Kurbatova.

Ta lisas, et kui asukoht saab paika, siis võetakse ümberkaudsete asukatega ühendust ja teavitatakse neid sellest, miks just seal.

Praegu pooleliolevas kohtuasjas süstlavahetuspunkti asukoha kohta teeb esimese astme kohus otsuse veel enne aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles