Video: tallinlane sattus peale kaugelt tulnud hiiglaslikule ämblikule

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleeile märkas üks tallinlane Mustamäel sibamas ämblikku, millesarnast ta varem näinud ei olnud. Teadlase sõnul on tegemist enam kui 10 aastat tagasi Eestisse jõudnud võõrliigiga.

Tallinlane märkas ämblikku üleeile Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaselamu juures. «Huvitav, mis liik on? Ise pole varem sellist ämblikku näinud,» kirjutas ta Postimehele.

Eesti arahnoloog ehk ämblikuteadlane Mart Meriste ütles, et tõenäoliselt on tegemist Kesk-Euroopa majaämblikuga (Tegenaria atrica). «Tegelikult on aga mitmeid väga sarnaseid liike, kes elavad samuti majades ja on tavalised Kesk- ja Lõuna-Euroopas ning kelle meile sattumine on seega küllaltki tõenäoline. Liikide eristamiseks aga ei piisa pealevaatamisest, vaid vaja on isend kinni püüda ja kasutada optilisi abivahendeid,» hindas teadlane.

Kesk-Euroopa majaämblik on Eestis võõrliik, mis jõudis siia ilmselt kaubaveoga. Esimest korda kohati kauget tegelast Eestis 2001. aastal.

Meriste sõnul oli ämblikuliik Eestis eriliselt haruldane 15 aastat tagasi, kuid nüüd on ta muutunud pigem tavaliseks. «Endiselt piirduvad tema leiud pigem linnadega ja maamajades hoiab majaputukatel oma kaheksat silma peal endiselt siin juba sajandeid elanud harilik majaämblik.»

Ehkki kõik majaämblikud on varjulise ja tubase eluviisiga, muutuvad isased sügisel liikuvaks ja siirduvad emaseid otsima. «Siis nähakse neid sagedamini ja ilmselt on märgatud loom just sedalaadi tegevuselt tabatud,» rääkis ämblikuteadlane Postimehele.

Loe veel: millised võõrliigid on Eestisse jõudnud viimase 10 aasta jooksul?

Mustamäel kohatud ämblik.
Mustamäel kohatud ämblik. Foto: Andre Allese
Mustamäel kohatud ämblik.
Mustamäel kohatud ämblik. Foto: Andre Allese
Mustamäel kohatud ämblik.
Mustamäel kohatud ämblik. Foto: Andre Allese
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles