Justiitsminister sattus trellide taha

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rae vallas pandi nurgakivi kahe aasta pärast valmivale uule Tallinna vanglale.

Täna asetasid justiitsminister Urmas Reinsalu, siseminister Hanno Pevkur, Rae vallavanem Mart Võrklaev, Tallinna vangla direktor Hannes Liivak, Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juhatuse esimees Urmas Somelar ja Fund Ehitus OÜ juhatuse esimees Ott Kikkas pidulikult nurgakivi uuele Tallinna vanglale, mille ehitustööd lõpevad 2018. aasta lõpus.

Kui kõned olid peetud ning kombekohane kapsel kinni betoneeritud, siirdusid ministrihärrad koos saatjaskonnaga tutvuma tulevase vangla näidiskambriga.

Materjalide ja turvalahenduste testimiseks oli ehitusplatsile rajatud ehtne kahekohaline betoonist vangikong trellitatud akna ja massiivse metalluksega.

Reinsalu astus esimesena kambrisse sisse. Teised jäid aga kambri ust lähemalt uurima ning keegi tõmbas selle kinni. Siis selgus, et ilma võtmeta pole võimalik ust avada ning Reinsalu pidi umbes viis minutit vangikongis veetma, kuni võti kohale toodi ja uks avati. Justiitsminister istus sel ajal ülemisel naril, kõlgutas jalgu ning nentis rahulolevalt, et tegemist on igati turvalise kambriga, kust pole võimalik põgeneda.

Soodevahe külla rajatava vanglakompleksi rajamisel pööratakse erilist tähelepanu turvalisusele, energia- ja  keskkonnasäästlikkusele, efektiivsele ruumikasutusele ning madalatele ülalpidamiskuludele, teatas Riigi Kinnisvara AS. Tallinna vangla uued hooned ehitatakse kambertüüpi vanglana. Lisaks rajatakse vangla põhipiirdest väljapoole arestimaja ja kinnipidamiskeskus.

Vangla eluosakondadesse on kavandatud 512 kambrit meessoost ning 92 kambrit naissoost süüdimõistetud ja vahistatud isikute jaoks. Eluosakondades on lisaks sellele plaanitud veel 16 kartserikambrit meesvangidele ja neli kartserit naisvangidele. Vanglasse on kavandatud kokku 1208 statsionaarset kohta.

Enam kui 60 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kompleksi arhitekt on Indrek Saarepera ja projekteerija AS Amhold. Ehituse peatöövõtja on Fund Ehitus OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles