Galerii: möödub 120 aastat esimesest autosõidust Tallinnas

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

23.augustil 1896.a. (5.septembril uue kalendri järgi) toimus Telliskopli tänaval (praegune Kopli tn) Tallinnas esimene autosõit Eestimaal.

Autoks oli Benz Velo (toodeti 1894- 1902), maaletoojaks Eestis oli John Schümann, kes oli aasta varem organiseerinud mootorratta esmaesitluse Eestis ning oli tuntud sajandivahetusel ka suurima kodumaiseid jalgrattaid tootva ettevõtte omanikuna.

Klubi Unic koostöös teiste vanatehnika entusiastidega korraldas sel puhul laupäeval näituse sõidukitest alates eelmisest sajandist kuni tänapäevani, et näidata tehnika arengut ja võidukäiku kaugest minevikust kuni tänapäeva autonduse moodsaimate esindajateni.

Sõidukid kogunesid laupäeval kella 12ks Lennusadama Lipuväljakul, misjärel sõideti läbi linna ning finišeeruti Saku Suurhalli ees parklas.

«Soovime tõestada, et ka palju aastakümneid hiljem on vanad autod sõitmiseks kõlbulikud ning sama tõsiselt võetavad kui kaasaegsed,» andis teada klubi UNIC.

«Mitmete eksponaatide puhul on tegemist mitte üksnes silma rõõmustava kauni ja esteetilise vaatepildiga vaid tõeliste haruldustega, mida näha õnnestub harva.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles