Veepolitsei soovitab: sõida kaine peaga, päästevest seljas

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kuigi väikelaevajuhi joove võib olla kuni 0,5 promilli ning päästevesti kandmine pole enam kohustuslik, soovitab Põhja prefektuuri merevalveteenistuse vanem Toomas Lindjärv merele minna siiski täiesti kaine peaga ning ka päästevest selga panna.

«Eelmise aasta merepäevadel liikus siin napsitanud meresõitjaid ringi. See ongi üks mure, et juuakse üle lubatud normi. Kümme aastat merel käinuna võin öelda, et kaine peaga on kõige parem merd sõita. Aga seadus lubab täna laevajuhile 0,5 promilli ja politseil pole siin midagi öelda,» rääkis Lindjärv.

Viimase aasta peamine probleem merel on tema sõnul juhtimisõiguseta sõitjad. «Ilma laevajuhi paberiteta võib sõita kuni 24 meetri pikkuse alusega, mille mootori võimsus on kuni 25 kilovatti või millel on kuni 25 ruutmeetrit purjepinda. Kui purjepind on 26 ruutmeetrit, siis peavad juba load olema. Ja sellise alusega tohib sõita päevasel ajal (päikesetõusust päikeseloojanguni) hea ilmaga kuni viie meremiili kaugusel kaldast,» loetles Lindjärv.

Äsja alanud merepäevadega seoses tuletab politsei meelde, et näiteks Vanasadama Admiraliteedi basseini sõitmiseks on omad reeglid: väikelaeva juht peab sadamat teavitama ja saama sissesõiduks loa. Vanasadamas on keelatud jetiliiklus, samuti pisikeste abipaatidega liiklemine. Purjejahtidel on keelatud purjede abil liiklemine. Ehk sadamasse ja sadamast välja tuleb sõita mootoriga.

«See on turvalisuse huvides. Pirita jõel ma olen korduvalt näinud seda, kuidas tavalise jahiga üritatakse tulutult väga tugevat vastutuult välja minna. Mitmeid kordi on see lõppenud muuli kivide peal,» selgitas Lindjärv.

Tänaste seaduste järgi peab laevas olema iga pardalolija jaoks päästevest, kuid selle kandmine ei ole kohustuslik. Lindjärv soovitab päästevestid siiski selga panna. Eelkõige lastele, kusjuures lastel peavad olema nende kasvu- ja kaaluga sobivad vestid.

Ta meenutas, et aastaid tagasi, kui päästevesti kandmine oli veel kohustuslik, siis muutusid kõik paadisõitjad politseid nähes oranžideks, ehk päästevestid tõmmati selga. «Paati juhtinud inimese joovet sai kindlaks teha juba eemalt selle järgi, kellel on päästevest tagurpidi seljas. Kui on vest tagurpidi, järelikult purjus. See oli alati eranditult niimoodi,» rääkis Lindjärv. Merepäevade külastajatel soovitab ta järgida reegleid ning kasutada laevasõidul tervet mõistust.

Veepolitsei soovitused laevnikele:

*Esiteks, sõida kaine peaga. Soovitavalt täiesti kainelt, kuigi 0,5 promilli on lubatud.

*Päästevestid olgu kaasas, soovitavalt isegi seljas, eriti lastel. Ning vestid peavad olema kohas, kust need vajadusel kiiresti kätte saab.

*Sõita tuleb rahulikult ja ohutult ning mitte segada liinilaevade liiklust

*Halva ilma korral ei maksa üle hinnata ei oma veesõiduki võimeid ega enda oskusi.

*Hea meretava ütleb, et väiksem laev annab suuremale teed, kuna suuremal on raskem manööverdada.

*Laevas peaks olema korralik navigatsiooniseade, mis näiteks aku tühjenemise tõttu ootamatult üles ei ütle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles